10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăElectroputere Craiova are conturile blocate

Electroputere Craiova are conturile blocate

Primaria a pus poprire pe conturile companiei din cauza unei datorii neplatite de 3 milioane euro. ANAF are si ea de incasat restante de 49,3 milioane euro. Societatea este in pericol sa intre in incapacitate de plata, iar cei 2.500 de salariati risca sa fie trimisi acasa.

Electroputere SA Craiova risca sa intre in incapacitate de plata, pentru ca are de ieri conturile blocate din cauza datoriilor de peste 3 milioane euro catre bugetul local. Reprezentantii Primariei Craiova spun ca au luat masura executarii silite a societatii din cauza nerespectarii graficului de esalonare la plata datoriilor. "Am intocmit un grafic de esalonare, dar nu s-au tinut de el, pana acum au platit o foarte mica parte din bani. Probabil ca Electroputere functioneaza de acum dupa legile arabe, nu dupa ale noastre. Toti restantierii trebuie sa-si achite datoriile catre bugetul local", a declarat Ioan Vacariu, directorul Directiei de Impozite si Taxe din cadrul Primariei Craiova. Primaria a somat in repetate randuri compania sa-si plateasca darile si chiar a pus sub sechestru unul dintre active, fostul stadion al echipei de fotbal Electroputere Craiova, care valora pe piata anul trecut circa 8 milioane euro.

 

Problema este ca in actualele conditii de criza nimeni nu vrea sa cumpere un stadion pe care sa-l valorifice imobiliar cu conditia sa construiasca altul, conform legilor in vigoare. De partea cealalta, sindicatul din fabrica spune ca numai o mediere cu primaria mai poate salva fabrica de la faliment. "Trebuie sa discutam cu primaria si sa facem un program de rambursare a datoriilor. Altfel, intram in faliment. Nu exista alta cale", a declarat liderul sindical Aurel Bojenoiu. Acesta sustine ca angajatii nu si-au primit salariile de doua saptamani. In urmatoarea perioada, in conturile societatii trebuia sa intre peste un milion de euro. "Asteptam banii astia cu sufletul la gura. Cred ca este cel mai greu moment din istoria Electroputere", a mai spus Bojenoiu. "Avem conturile blocate si incercam sa rezolvam aceasta problema", a recunoscut Adrian Dumitriu, care insa nu a dorit sa detalieze subiectul.

 

La sfarsitul anului 2007, pachetul majoritar de 62,8% din actiunile societatii oltene a fost achizitionat de sauditii de la Al Arab Contarcting Company, care au platit 2,3 milioane euro. Patronatul si-a asumat asigurarea unui capital de lucru de 37 milioane euro, investitii de 23 milioane euro si datorii catre stat de 44 milioane euro, iar catre banci – de 20 milioane euro. Electroputere Craiova estima de curand prin proiectul de buget pe 2009 vanzari nete de 93,2 milioane euro si un profit brut de 3,8 milioane euro, in conditiile in care anul trecut pierderile au fost de 23,2 milioane euro, la o cifra de afaceri de 43,5 milioane euro. La sfarsitul anului 2008, societatea avea datorii curente de 94 milioane euro. Cu toate acestea, pe anul in curs erau programate investitii de 7,5 milioane euro. Datoriile catre ANAF se ridica la ora actuala la 49,3 milioane euro. In conditiile blocarii conturilor, firma nu ar avea cu ce sa achite furnizorii si bancile, iar cei 2.500 de muncitori ar urma sa fie trimisi acasa.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă