15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăDragoș Săvulescu a fost pus sub control juridiciar în Grecia

Dragoș Săvulescu a fost pus sub control juridiciar în Grecia

Ministerul Justiţiei a transmis că instanţa din Republică Elenă este competentă să decidă asupra modalităţii de executare a mandatului european de arestare emis pe numele lui Săvulescu şi predării persoanei solicitate.

„Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală, nu este implicat în procedură şi nu a fost solicitat, până în prezent, în vederea facilitării comunicării de către instanţe”, a precizat instituţia.

„La data de 9 august 2021, în Republica Elenă, cetăţeanul român Săvulescu Emil-Dragoş a fost arestat provizoriu, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autorităţile judiciare române, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare. Arestarea a fost dispusă ca urmare a existenţei acestui mandat european de arestare, procedura executării fiind o procedură ce se derulează între instanţe în mod direct, respectiv instanţa română şi cea străină. În consecinţă, instanţa din Republică Elenă este competentă, potrivit Deciziei Cadru 2002/584/JAI să decidă asupra modalităţii de executare a acestui mandat european de arestare şi predării persoanei solicitate”, a transmis Ministerul Justiţiei.

Conform sursei citate, procedura de executare a mandatului european de arestare se desfăşoară potrivit legislaţiei elene, în termenele şi condiţiile prevăzute de aceasta.

„Ministerul Justiţiei, ca autoritate centrală, îşi exercită atribuţiile conform competenţei legale. În această calitate, Ministerul Justiţiei are atribuţii strict administrative (decurgând din principiul separaţiei puterilor în stat), respectiv de primire, respectiv transmitere a mandatelor europene de arestare emise de către autorităţile judiciare române şi străine, de a acorda sprijin autorităţilor implicate în această procedură, în special în vederea facilitării comunicării, respectiv de a ţine evidenţe statistice. Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală, nu este implicat în procedură şi nu a fost solicitat, până în prezent, în vederea facilitării comunicării de către instanţe”, a precizat MJ.

Poliţia Română a anunţat, luni, că Dragoş Săvulescu a fost reţinut în Grecia.

Cele mai citite

Directorul CIA se află la Cairo pentru întâlniri privind conflictul din Gaza

Directorul CIA, William Burns, a sosit în capitala egipteană Cairo pentru întâlniri pe tema conflictului din Gaza, potrivit unor surse de la aeroportul din...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Clienții români ai armatei private a Lukoil

Rușii de la Lukoil desfășoară în România o ”armată privată” mascată sub forma unei companii de protecție și pază, Traun Guard HMS, fostă...
Ultima oră
Pe aceeași temă