22.1 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDoar "Prima Casa" a limitat reculul creditarii in octombrie

Doar „Prima Casa” a limitat reculul creditarii in octombrie

» In ciuda faptului ca in august si septembrie creditarea dadea ceva semne de usoara redresare, datele pe octombrie indica scaderi pe toate componentele, cu exceptia imprumuturilor in valuta pentru populatie, gratie Programului "Prima Casa".

Datele publicate ieri de bnr arata ca in octombrie creditul neguvernamental a avansat cu 1,2%, pana la 201,2 miliarde lei, dar cresterea se datoreaza strict deprecierii leului, o data cu declansarea crizei politice. In realitate insa, componenta de credite in lei s-a restrans cu 0,46%, pana la 79,8 miliarde lei, iar cea in valuta a scazut nesemnificativ, cu 0,07%, pana la un echivalent de 28,27 miliarde euro.
Imprumuturile in lei s-au inscris si in octombrie in tendinta generala de scadere din acest an, pe fondul mentinerii unui decalaj important intre dobanzile la lei si cele la euro. Chiar daca BNR a operat taieri importante ale dobanzii de politica monetara, putine banci au redus cu adevarat dobanzile la creditele in lei. Pe acest fond, creditarea in lei s-a contractat pe ambele segmente, cu 0,5% pe partea populatiei, pana la 39,2 miliarde lei, si cu 0,4% pe partea companiilor, pana la 40,6 miliarde lei.

"Ratele de dobanda ridicate din piata interbancara continua sa afecteze creditarea in moneda nationala, tensiunile din piata fiind, probabil, determinate de interventiile valutare ale BNR si de cererea masiva de finantare a sectorului public", explica Vlad Muscalu, economist al ING Bank.

Creditul in valuta, stagnare dupa trei luni de crestere
Desi analistii se asteptau ca imprumuturile in valuta sa-si continue cresterea, mai ales pe partea companiilor, acestea aproape ca au stagnat gratie efectului pozitiv al Programului "Prima Casa", resimtit in avansul imprumuturilor catre populatie, care a contrabalansat restrangerea creditarii catre companii. "Noi estimam usoare cresteri ale creditarii catre companii, atat pe lei, cat si pe valuta, dar ultimele date indica faptul ca in ultimul trimestru activitatea de creditare si cea economica vor fi mai slabe decat ne asteptam. Doar «Prima Casa» a limitat contractia creditarii", spune Muscalu.
In octombrie, soldul imprumuturilor in valuta catre persoane fizice a avansat cu 0,46%, pana la 14,37 miliarde euro, marcand a treia crestere consecutiva, in timp ce totalul creditelor in valuta catre firme s-a diminuat cu 0,61%, pana la 13,9 miliarde euro. "Fara «Prima Casa» nu am fi avut aceste cresteri ale creditarii. In plus, «Prima Casa» are un efect pozitiv si asupra depozitelor in valuta. Vedem cat de important este un program guvernamental bine gandit. Avem nevoie de astfel de programe, dar nu stim daca ne putem permite o extindere a acestora din cauza restrictiilor bugetare", considera Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Economisirea in lei s-a restrans cu 1,2%, pana la 99,4 miliarde lei, dupa o scadere cu 0,7% pe partea populatiei si cu 1,8% pe partea firmelor. Soldul depozitelor in valuta a avansat cu 0,21%, pana la 14,6 miliarde euro, avansand cu 1,9% pe segmentul persoanelor fizice si scazand cu 2,1% pe partea firmelor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă