» 50% din intreprinderile mici si mijlocii au fost grav afectate de criza economica.
» Numai doua din 100 de firme se asteapta sa inregistreze profit in crestere in acest an.
» Patru firme din 100 au beneficiat de ajutoare de stat.
Un numar de 300.000 de firme mici, dintr-un total de circa 600.000 existente in Romania, au fost grav afectate de criza economica, iar bugetele prognozate de companii ar putea fi mult mai mici fata de estimarile initiale, arata datele centralizate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Reprezentantii Consiliului au aratat ca, pentru aproape un sfert (23,53%) din micile companii prezente pe piata romaneasca, efectele crizei financiare au fost catastrofale, in timp ce numai 2% din firme se asteapta sa inregistreze profit.
"Faptul ca doar 2% din firme, adica doar doua firme din 100 spun ca profitul s-a mentinut pe un trend ascendent in conditii de criza este o chestiune foarte grava, la care nici eu nu m-am asteptat. In aceste conditii, ne asteptam la un numar mare de falimente si la scaderea cifrei de afaceri si trecerea pe pierdere", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
Acesta spune ca majoritatea intreprinzatorilor (80%) apreciaza drept ineficiente masurile adoptate de autoritatile publice in vederea reducerii impactului crizei financiare asupra mediului de afaceri. "Atitudinea mediului de afaceri din Romania este intr-o cadere continua, intrucat nu sunt semnale din partea statului ca poate sa asigure un mix de politici de stat si fiscale coerente care ar putea schimba aceasta situatie. In acest moment, firmele sunt sufocate de multitudinea de taxe si impozite.
In conditiile in care Comisia Europeana recomanda limitarea taxelor, iata ca Guvernul si autoritatile actioneaza exact invers", ne-a declarat Iulian Groposila, vicepresedinte al CNIPMMR. Acesta sustine ca majoritatea IMM-urilor se confrunta cu o criza de lichiditati ca urmare a crizei financiare si a restrangerii creditarii. "Avem proiecte semnate pentru accesarea fondurilor europene si le putem lua, intrucat nu dispunem de cofinantare. Este pentru prima data in istoria postdecembrista cand foarte multi intreprinzatori isi dizolva de maniera voluntara firmele", a conchis Iulian Groposila.
» Inaccesibil micilor firme
Ajutorul de stat a fost in mare parte inaccesibil IMM-urilor, in conditiile in care doar 4% din firme au beneficiat de ajutoare de la bugetul de stat in ultimele sase luni, sustine Ovidiu Nicolescu. "Desi la nivelul Comisiei Europene suma maxima care poate fi acordata ca ajutor de stat a crescut de la 200.000 euro la 500.000 euro, in Romania nu s-a reglementat acest lucru. In criza, cand putem sa utilizam aceste instrumente, acestea sunt foarte putin promovate", explica Nicolescu. Pe de alta parte, jumatate din firmele mici nu cunosc conditiile si procedurile de acordare a ajutoarelor de stat. In opinia lui Nicolescu, o masura de sustinere a IMM ar fi profitul reinvestit in productia de bunuri ecologice, subventionarea dobanzilor bancare, acordarea de garantii, modificarea procedurilor de acordare a ajutoarelor de stat.