12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeficitul bugetar va fi de 3,8% din PIB, iar inflatia 5,5%

Deficitul bugetar va fi de 3,8% din PIB, iar inflatia 5,5%

Fondul Monetar International (FMI) a recomandat ieri autoritatilor din Romania sa adopte politici fiscale si salariale mai restrictive si reducerea tintei de deficit bugetar de la 2,8% din Produsul Intern Brut (PIB) la 1% din PIB.
Potrivit negociatorului sef al FMI pentru Romania, Emanuel van der Mensbrugghe, deficitul bugetar ar putea ajunge in 2007 la 3,8% din PIB, cu un punct peste plafonul aprobat de Guvern, intrucat veniturile sunt supraestimate, iar cheltuielile salariale ar putea creste mai mult decat s-a prevazut. Reducerea deficitului bugetar are ca scop contracararea exploziei inregistrate de cererea privata, alimentata si de intrarile de capital strain, a explicat oficialul FMI. Acesta a mai spus ca o alta parghie care ar putea fi actionata de catre Guvern este cea a reducerii cheltuielilor, care au crescut semnificativ la unele capitole. De asemenea, autoritatile pot actiona si in sensul cresterii veniturilor bugetare, a mentionat van der Mensbrugghe.

Rata inflatiei, 5,5%

Rata inflatiei ar putea atinge un nivel de 5,5% la sfarsitul acestui an, fata de tinta de 4% plus sau minus un punct procentual, daca autoritatile romane nu modifica politica fiscala, in sensul reducerii cheltuielilor, potrivit oficialilor FMI. Daca politica fiscala nu va fi intarita, Banca Nationala a Romaniei (BNR) va fi nevoita sa majoreze rata dobanzii, pentru a mentine procesul de dezinflatie, a declarat Emanuel van der Mensbrugghe.
El a apreciat ca dobanda actuala de politica monetara a BNR, de 8% pe an, este una adecvata, mai ales daca este corelata cu ratele efective de pe piata. Potrivit oficialului FMI, in ultimele saptamani s-a observat o egalizare intre ratele dobanzilor de pe piata si cea de politica monetara.

Deficitul de cont curent, 12% din PIB

Deficitul de cont curent al Romaniei va creste in acest an la 12% din PIB, comparativ cu 10,3% din PIB in 2006, a declarat van der Mensbrugghe. “Romania nu se confrunta cu riscuri macroeconomice foarte importante, insa deficitul de cont curent ramane o sursa de ingrijorare”, a afirmat negociatorul-sef al FMI pentru Romania. Reprezentantul FMI a aratat ca nivelul ridicat al deficitului de cont curent determina cresterea vulnerabilitatii Romaniei. Estimarile prezentate de van der Mensbrugghe sunt similare cu cele anuntate la jumatatea lunii februarie de catre reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Juan Jose Fernandez-Ansola.
Acordul stand-by a incetat, in mod formal, la 7 iulie 2006, iar relatia Romaniei cu FMI continua prin colaborari curente cu expertii institutiei. O delegatie a institutiei financiare internationale s-a aflat timp de doua saptamani la Bucuresti pentru consultari cu autoritatile romane pe teme macroeconomice.
Deficitul contului curent al balantei de plati a crescut anul trecut cu 44,8%, la 9,97 miliarde de euro, in principal ca urmare a accentuarii dezechilibrului balantei comerciale.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă