17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe la 1 iulie, pretul energiei termice o ia razna

De la 1 iulie, pretul energiei termice o ia razna

Desfiintarea pretului national de referinta la energia termica, decizie care ar urma sa intre in vigoare de la 1 iulie, ar putea insemna pentru cei mai multi producatori incetarea activitatii. Aparitia tarifelor locale, care sa tina seama strict de costurile de productie ale fiecarei termocentrale, va pune, mai mult ca sigur, in imposibilitate autoritatile locale de a acoperi subventiile.

Reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei Electrice nu par insa prea ingrijorati de aceasta perspectiva si indica si o solutie, ce-i drept destul de evaziva: populatia si autoritatile locale sa caute surse alternative de producere a agentului termic. Probabil ca se are in vedere revenirea la godin pentru ca sunt prea putini romanii care-si permit centrale de apartament.

Datoriile sufoca termocentralele

La nivelul societatii Termoelectrica datoriile depasesc 44.000 miliarde lei vechi, iar in ceea ce priveste termocentralele trecute in administrarea autoritatilor locale situatia este si mai grava. Pentru acesti producatori bonitatea in fata bancilor este zero, iar demararea unor ample programe de retehnologizare care sa duca la reducerea costurilor de productie este mai mult o iluzie.
Pentru unitatile din componenta societatii Termoelectrica, care oricum sunt mai performante, ar mai exista o speranta daca Executivul va aproba stergerea datoriilor istorice sau cel putin a unei parti a acestora. Situatia se schimba cu 180 de grade daca vine vorba despre cele aflate in subordinea autoritatilor locale, care abia au bani sa cumpere combustibili. De altfel, anul trecut, cu exceptia termocentralei de la Braila, toate celelalte au inregistrat pierderi. Motivele invocate au fost evolutia cursului valutar, cresterea puternica a preturilor la combustibili (numai la pacura cresterea a fost de circa 77%, in timp ce la gaze naturale a fost undeva in jurul a 33%), totul fiind dublat de ineficienta. Guvernul agita acum cateva programe pentru eficientizarea sistemului, dar este nevoie de timp si de curaj pentru ca imprumuturile vor trebui platite de producatori si autoritati. In final, de contribuabili. Intre timp insa, aparitia tarifelor locale la agentul termic ar putea lasa guvernul fara musterii.

In Romania, principala sursa de incalzire a locuintelor urbane o constituie centralele termice din reteaua publica (48%) sau proprie (20%). In anul 2005 numarul locuintelor incalzite cu centrale proprii a crescut cu 1,9% fata de 10,2% cat era cu un an inainte.

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...

Candidat PSD la primărie, acuzat de corupție și un prejudiciu de 5,7 milioane de lei

Toma Sandu, un apropiat al familiei Bădălău, s-a prezentat miercuri în fața procurorilor DNA pentru a fi informat cu privire la calitatea sa...

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă