O locuinţă construită în câteva zile la un preţ care la prima vedere pare greşit, 150-200 euro/mp, sună nerealist. De fapt, este doar neconvenţional. Mansardele, căci ele reprezintă soluţia, sunt cochete, eficiente, ieftine şi, mai presus de toate, cresc valoarea imobilului în care au fost construite cu până la 15%. Altă soluţie constă în hidroizolarea subsolului şi transformarea sa în spaţiu locuibil.
Mansarda este o soluţie eficientă pentru cei care îşi doresc să stea în centrul Capitalei, dar nu îşi permit preţurile exorbitante de acolo. Pentru o mansardă la bloc, procedura poate fi complicată, deoarece este nevoie de acordul locatarilor. Şi atenţie! Nu orice imobil se pretează unei astfel de modificări.
„Dacă este o casă veche din cărămidă sau din chirpici, atunci nu se poate mansarda decât dacă se face o structură complet separată pe lângă ea. Şi atunci avem nişte costuri destul de mari”, spune Alexandra Antohi, arhitect. „Existenţa unui pod oferă posibilitatea amenajării sale ca mansardă, mai ales dacă acesta figurează ca spaţiu locuibil. Şi în acest caz trebuie verificată structura de rezistenţă. Trebuie avut în vedere faptul că pentru noi deschideri – podurile vechi au de obicei lumină insuficientă – este necesară obţinerea aprobării”, completează arh. Gabriel Georgescu.
Cum se poate face mansardarea unei clădiri?
În orice caz, indiferent dacă este pentru casă sau pentru bloc, mansardarea se poate face urmând câteva reguli. Primul pas în mansardarea unei locuinţe constă în obţinerea autorizaţiilor necesare. Astfel, înainte de renovarea podului sau a ultimului etaj în cazul blocurilor, se recomandă un studiu tehnic. Acesta ar trebui să ofere garanţia că greutatea adăugată de mansardă nu va fi o problemă în cazul unui cutremur. Apoi se alege un arhitect care să se ocupe de proiect şi se trece la treabă. „Mansarda nu trebuie tratată ca un spaţiu anexă. Printr-o amenajare corectă, poate deveni cea mai spectaculoasă zonă a casei”, completează arh. Gabriel Georgescu.
Mansardă gata în câteva zile
Un sistem nou, dar nu foarte folosit încă pe piaţa de la noi, este cel al mansardei prefabricate. Aceasta este gata în doar câteva zile, spre deosebire de două-patru săptămâni cât durează construcţia unei mansarde clasice.
„O mansardă de 200 mp se poate face în maximum patru zile. Azi ai dat comanda, în două zile se procesează, a patra sau a cincea zi trebuie montată. Se poate premonta la sol şi se pune cu macaraua”, spune Vasile Isache, manager MiTek România.
Demisolurile sau subsolurile pot fi şi ele o soluţie
Problema este că demisolurile bune de transformat în locuinţă se găsesc în general în construcţiile vechi. La subsol şi demisol umiditatea este mult mai mare, creşte riscul igrasiilor, mai ales că în general lucrările nu se execută bine. „Hidroizolarea casei reprezintă o etapă foarte importantă, oferind statutul de locuinţă sănătoasă şi sigură. Chiar dacă preţurile sunt relativ ridicate, operaţia merită să fie realizată corect”, ing. constructor Eugenia Dabu, Romexim Plus. Orice aţi alege, nu vă hazardaţi să începeţi demersurile fără un proiect arhitectural corect.