14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum sa combateti durerile de picioare

Cum sa combateti durerile de picioare

» Lucrez la un supermarket si trebuie sa stau tot timpul in picioare. Muncesc la raionul de mezeluri. Ma dor picioarele foarte tare si nu stiu ce sa mai fac pentru ameliorarea durerii, mai ales catre finalul programului. Ce-mi recomandati?

Lucratorul nu poate fi "condamnat" sa stea neintrerupt in picioare toate cele opt ore. Medicina muncii recomanda minimum cinci minute de pozitie asezat la o ora de ortostatism sau cateva secunde, ori de cate ori se poate, pana apare un alt client. Evitati ortostatismul static, miscati-va cat mai mult!
Incaltamintea trebuie sa fie comoda, fara toc inalt. Ciorapii dres lycra, intens elastici, impiedica stagnarea veno-limfatica in periferie, contrar sosetelor cu margine elastica dura. Ideali sunt ciorapii medicinali "de varice" nr. 0, preventivi.
In pauze si seara, acasa, faceti cateva exercitii de gimnastica, indoind genunchii, rotind repetat laba piciorului si stand alternativ pe varfuri si pe calcaie. Masati bland picioarele, de jos, dinspre labe, glezne, gambe, pana la coapse inclusiv, precum si muschii gambei. Faceti dus la picioare, cu jet puternic de apa mai rece, tot de jos in sus. Ridicati picioarele (chiar peste orizontala) cand va odihniti si dormiti.
Luati tonice venoase (Detralex) si decontracturante musculare (Mydocalm). Durerile mai intense impun consult ortopedic, inclusiv pentru coloana vertebrala, si eventual tratament medicamentos sau chirurgical.
Daca aveti tendinta la insuficienta venoasa cronica si edeme, reduceti-le mecanic, zilnic, cu ajutorul unui ciorap elastic sau cu o fasa elastica, macar in cursul noptii. Unguentele si pastilele nu pot dezumfla edemele deja dezvoltate.
Combateti excesele alimentare si sedentarismul prin sport, fitness, alte activitati fizice. Mentineti-va forma fizica buna.

Asteptam intrebarile dumneavoastra la e-mail angajari@romanialibera.ro sau pe adresa redactiei, strada Nerva Traian 3, bl. M 101, et. 4, sector 3, Bucuresti.

Cele mai citite

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă