12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum pot profita asigurătorii de criză

Cum pot profita asigurătorii de criză

Ameninţarea permanentă a unor pierderi majore ca urmare a unor catastrofe naturale, precum şi incertitudinile legate de zona euro ar putea conduce la creşterea cererii de reasigurare, potrivit experţilor AM Best.

 

“În decursul ultimilor ani, reasigurătorii s-au confruntat cu scăderi ale cererii de capacitate, pe fondul deciziei companiilor de asigurare de a păstra cât mai multe riscuri”, a declarat John Andre, vicepreşedinte al AM Best. „Dar evenimente recente, catastrofele naturale, creşterea volatilităţii activelor, modificările modelelor de măsurare a riscurilor, combinat cu creşterea presiunii autorităţilor de supraveghere privind respectarea unor indicatori de solvabilitate ar putea avea ca efect creşterea cererii, mai ales în regiunile expuse la riscuri naturale”, a precizat  Andre.  De asemenea, o retragere din zona euro a unui stat membru ar putea conduce la o criză de capital fără precedent, ceea ce ar afecta puternic asigurătorii primari, care ar putea preveni o astfel de situaţie prin programe de reasigurare.

Marea transformare

Pe fondul eforturilor asigurătorilor de a depăşi provocările unei pieţe în stagnare, reasigurătorii au din ce în ce mai mult rolul de a ajuta companiile de profil în găsirea de noi oportunităţi. Acestea merg de la lansarea unor produse noi până la identificarea unor noi ţinte de achiziţii. O consecinţă a acestei tendinţe este faptul că negocierile se poartă pe un nivel ierarhic superior. „Reasigurătorii îşi cresc rolul de consultanţi în ceea ce priveşte direcţiile strategice de acţiune ale clienţilor care încearcă să identifice direcţii de dezvoltare a activităţii, prin extindere teritorială, utilizându-şi know-how-ul din diferite pieţe sau linii de business”, a declarat Jean Jacques Henchoz, CEO of Reinsurance for EMEA, SWISS Re. Astfel, SWISS Re poate ajuta asigurătorii să identifice potenţiale ţinte de achiziţii, poate oferi informaţii referitoare la particularităţile unor pieţe, la modul în care se poate realiza accesul pe acestea şi poate furniza consultanţă în ceea ce priveşte dezvoltarea de produse. Această schimbare se traduce într-o nouă abordare în ceea ce priveşte modul în care se face trainingul resurselor umane angrenate în procesul de vânzare. „Este şi o schimbare culturală pentru noi, angajaţii noştri trebuie să aibă o cultură financiară cât mai ridicată.Trebuie să devenim mai atenţi la nevoile clienţilor noştri, la preocupările lor, şi să ne ajustăm produsele şi serviciile în concordanţă”, a precizat Jean Jacques Henchoz.

Mai multă reasigurare în Germania

Cererea totală de reasigurări pe piaţa germană de profil va cunoaşte o creştere începând cu anul viitor, afirmă reprezentanţii HANNOVER Re, unul dintre cei mai importanţi reasigurători din lume.

Creşterea va fi generată de cerinţele de capital mai mari impuse de Solvency II, dar şi de modificarea modelelor de evaluare a riscurilor catastrofale. Per ansamblu, HANNOVER Re estimează o uşoară creştere a tarifelor pe piaţa din Germania.

„Deşi situaţia pe linia  auto s-a ameliorat, mai sunt câteva segmente unde avem de făcut îmbunătăţiri. Pe lângă riscul afe­rent furtunilor de vânt, asigurările pentru incendii reprezintă un alt punct sensibil”, a afirmat Michael PICKEL, membru al Board-ului
Executiv al HANOVER Re, cu ocazia reuniunii de la Baden-Baden.

Acesta a mai subliniat că întreaga piaţă trebuie să răspundă la frecvenţa mare a daunelor provocate de incendii pe liniile de asigurări property industriale şi de asigurări persoane.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă