15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum a scufundat America bursele mondiale

Cum a scufundat America bursele mondiale

Investitorii se tem că urmează o nouă recesiune.

 

Panica a cuprins ieri pieţele financiare din toată lumea, alimentată şi de decizia Rezervei Federale a SUA (Fed) de a declanşa aşa-numita „Operaţiune Twist” (răsucirea), prin care vinde titluri de Trezorerie pe termen scurt pentru a cumpăra altele, pe termen lung. Valoarea pentru această primă etapă este de 400 miliarde de dolari.

Scopul acestei operaţiuni este ca dobânzile pe termen scurt să crească, descurajând specu-laţiile, iar cele pe termen lung să scadă, încurajând investiţiile. Acum, curba de dobânzi pentru obligaţiunile americane începe de la 0% pentru titlurile pe o lună şi ajunge la aproximativ 3% pentru cele pe 30 de ani. Dezavantajul este că, pe termen lung, operaţiunea descurajează economisirea şi reduce din veniturile viitorilor pensionari, iar pe termen scurt, conduce la căderea cotaţiilor bursiere.

Căderi pe burse

Bursa de la New York a înregistrat cele mai abrupte scăderi din ultima lună -indicii au pierdut, miercuri, cu 2,5-3% şi şi-au continuat scăderea în deschiderea şedinţei de joi. Bursele din Asia şi din Europa au scăzut cu aproximativ 2%, cei din urmă ajungând astfel la cel mai scăzut nivel din ultimele 26 de luni.

La rândul său, Bursa de la Bucureşti a scăzut ieri cu 3%. Euro a atins un nou minim al ultimelor opt luni faţă de dolar, de doar 1,34 dolari pentru un euro. Leul s-a depreciat până la cel mai slab nivel al anului – aproape 4,31 lei pentru un euro. De asemenea, preţul barilului de petrol a scăzut cu 4 dolari până la 82 de dolari, ca urmare a temerilor că economia mondială va frâna.

Marea refinanţare

Banca centrală a anunţat şi o măsură de susţinere a pieţei ipotecare, prin reinvestirea datoriilor rezidenţiale ajunse la maturitate în titluri de valoare formate din credite ipotecare, în loc de titluri de Trezorerie. Preşedintele Fed, Ben Bernanke, a reiterat promisiunea făcută în august, de a menţine dobânda de politică monetară la zero până la mijlocul anului 2013, cât timp şomajul rămâne ridicat, iar ţinta de inflaţie nu va fi atinsă.

SUA: Pericolele pentru economie

Criza datoriilor din Europa şi diviziunile politice din Statele Unite sunt cele mai mari pericole pentru economia globală, a declarat joi secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, transmite Reuters. În prima parte a anului, avansul economic a fost încetinit semnificativ de creşterea preţului petrolului şi cutremurul din Japonia, dar Geithner a arătat că aceste şocuri au început să se atenueze. „Ceilalţi doi nori care planează asupra noastră sunt criza din Europa şi îngrijorarea profundă, la nivel mondial şi naţional, referitoare la capacitatea sistemului politic din SUA de a face faţă provocărilor cu care se confruntă”, a spus Geithner.

UE: Controlăm falimentul Greciei

Statele din zona euro nu vor permite un faliment „necontrolat” al Greciei şi nu vor lăsa ţara să iasă din zona euro, a declarat comisarul european pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, citat de Reuters. Într-un discurs la Institutul Peterson pentru Economie Internaţională, Rehn nu a exclus posibilitatea ca Grecia să intre în faliment, situaţie considerată de mulţi economişti ca inevitabilă. „Un faliment necontrolat sau ieşirea Greciei din zona euro ar avea un impact economic şi social enorm, nu numai pentru Grecia, dar pentru întreaga Uniune Europeană, respectiv efecte serioase la nivelul economiei globale. Nu vom lăsa să se întâmple aşa ceva”, a spus Rehn. Cele 17 state din uniunea monetară trebuie să facă mai multe concesii în privinţa suveranităţii economice, a adăugat el. „Statele din zona euro trebuie să meargă mai departe în comasarea suveranităţii economice, pentru a preveni politici care afectează alte state membre şi stabilitatea financiară”, a spus Rehn.

Banca Mondială: Nu aveţi nici o scuză!

Preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, a declarat joi că ţările occidentale nu vor avea nici o scuză dacă vor reintra în recesiune, pe care o vor transfera în acest caz şi economiei mondiale, transmite AFP. „În 2008, mulţi au spus că nu au anticipat turbulenţele. Liderii nu mai în prezent o scuză de acest gen”, a afirmat Zoellick la deschiderea adunărilor anuale ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional, la Washington. 

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...
Ultima oră
Pe aceeași temă