12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum a ajuns Ponta să ceară strategii de comunicare pentru gazele de...

Cum a ajuns Ponta să ceară strategii de comunicare pentru gazele de şist după ce a făcut acuzatii grele pe tema Chevron

€‹O informare transmisă de consilierul de stat, Dragoş Andrei, în mai 2013, Rovanei Plumb, arată “necesitatea elaborării unei strategii pe termen mediu şi lung de comunicare a proiectului explorării gazelor de şist şi eventual al exploatării acestora în România, aspect solicitat şi de Primul Ministru cu prilejul ultimei întâlniri desfăşurate la Palatul Victoria”, notează Hotnews.ro.

Citeşte şi: Noi proteste faţă de explorarea gazelor de şist: Peste 100 de persoane s-au strâns în Piaţa Civică din Vaslui

Informarea ar fi fost emisă după o întâlnire cu reprezentanţii ai Chevron şi un reprezentant al ambasadei SUA. Avea rezoluţia “Va rog preluat comunicarea”, cu semnătura lui Victor Ponta şi a fost  transmisă mai departe ministrului mediului, Rovana Plumb.

Vedeţi informarea în documentul ataşat.

Această preocupare a premierului se manifestă însă cu doar o jumătate de an înainte de primele proteste de la Pungesti, începute în octombrie 2013. Consilierul Andrei îl informa pe Victor Ponta că le-a propus reprezentanţilor Chevron “organizarea unui eveniment la sediul guvernului (Sala Transilvania) pentru lansarea oficială a proiectului de explorare a gazelor de şist de către firma Chevron în România”.

Consilierul susţine că la sugestia reprezentantului Ambasadei SUA, a propus reprezentanţilor Chevron să identifice un comunicator. “Am sugerat să poarte o discuţie cu domnul senator Damian Drăghici, cetăţean român şi american, cunoscut pentru abilităţile sale de comunicator şi totodată o personalitate recunoscută în rândul minorităţii rome, data fiind prezenţa importantă a acestei minorităţi în zonele preconizate pentru explorări. Propunerea a fost îmbrăţişată de Chevron”. Muzicianul Damian Drăghici este senator PSD şi actual consilier al premierului Victor Ponta.

Citeşte şi: Referendumul de demitere a primarului din Pungeşti nu a fost aprobat

În anul 2012, în moţiunea de cenzură care a dus la căderea guvernului Ungureanu, USL a deschis lista de acuzaţii cu acordarea concesiunilor companiei Chevron. 

Chevron a primit dreptul de a explora şi exploata gazele de şist pe 3 perimetre, toate în judeţul Constanţa, în suprafaţă totală de aproximativ 300.000 de hectare. în zonele Vama Veche, Adamclisi şi Costinesti. Chevron mai detine licente de explorare şi exploatare şi în zona Bârladului. 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă