11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCu cât au scăzut preţurile în împrejurimile Bucureştiului

Cu cât au scăzut preţurile în împrejurimile Bucureştiului

Terenurile din câmp au coborât până în jurul valorii de 70 euro/mp, adică sunt mai ieftine cu 36% decât în decembrie 2009, potrivit unui studiu Imopedia.ro privind evoluţia pieţei terenurilor în 2010.

La finele lui 2009, în Pipera, cu aproximativ 190 euro puteai cumpăra un metru pătrat de teren într-o zonă bună. Lipsa cererii a făcut ca după un an, acelaşi metru pătrat să coste cu 70 euro mai puţin.

Corbeanca

Preţurile în Corbeanca nu au înregistrat scăderi foarte mari, şi asta nu pentru că aici criza nu şi-ar fi făcut drum, ci pentru că în zonă, spun specialiştii, terenurile nu au fost niciodată exagerat de scumpe. Cifrele arată că faţă de decembrie 2009, preţurile loturilor bine poziţionate au scăzut cu 19%, un procent mic dacă ne uităm spre alte zone din jurul Bucureştiului. Preţul mediu pentru un metru pătrat de teren este de 105 euro, potrivit bazei noastre de date. Ieftiniri mai mari au suferit terenurile din câmp, dar acest lucru era de aşteptat, căci investitorii au cam dispărut din piaţă, iar cei care mai cumpără astăzi sunt beneficiarii finali care vor terenuri bune. Aşadar, metrul pătrat în câmp a scăzut de la 45 euro (decembrie 2009) la 20 euro (decembrie 2010).

Mogoşoaia

În Mogoşoaia la finele anului 2009, puteam cumpăra un teren în prim-plan cu 110 euro/mp, astăzi 70 euro/mp este un preţ acceptat de piaţă, dar nu bătut în cuie. În cazul terenurilor cu o perspectivă slabă de dezvoltarea, scăderea este mai mare în Mogoşoaia decât în Corbeanca, concret preţurile au picat cu 67%, de le 30 euro/mp în decembrie 2009 la 10 euro/mp la finele anului trecut.

Otopeni

Oraşul Otopeni s-a dezvoltat puternic în ultimii ani, s-a construit mult, ceea ce înseamnă că terenurile au fost în vizorul cumpărătorilor. O dată cu venirea crizei însă cheful de construcţie a cam dispărut, ceea ce a adus automat la o scădere a tranzacţiilor. Ca urmare, după încă un an de criză, metrul pătrat a ajuns la 85 euro (decembrie 2010), de la 170 euro (decembrie 2009), ne referim la loturile din primul plan. Dacă luăm în calcul terenurile slab cotate, fără utilităţi, observăm o ieftinire de 65%, până la 30 euro/mp, preţ de listă.

Chitila

În cazul oraşului Chitila, terenurile bune şi cele din câmp au cunoscut o pondere de scădere asemănător, de 42% şi respectiv 44%. Altfel spus, dacă în decembrie 2009 un vânzător voia, în medie, 120 euro/mp pentru un lot bun, astăzi pretenţiile lui se învârt în jurul valorii de 70 euro/mp. Potrivit Imopedia.ro, terenurile situate departe de utilităţi şi fără o perspectivă de dezvoltare apropiată au picat de la 45 euro/mp, cât erau la finele anului 2009 la 25 euro/mp, sfârşitul anului trecut. Vorbim de preţurile de strigare.

Popeşti-Leordeni

Şi în zona Popeşti-Leordeni se observă cam acelaşi procent de scădere, atât pentru terenurile din linia întâi, cât şi pentru cele mai slab poziţionate. Anul 2010 a adus în medie o ieftinire de 80 euro/mp, ceea ce face ca astăzi un teren care ar mai putea prezenta interes pentru cumpărători să coste în medie 55 euro/mp. Loturile din câmp au cunoscut pe parcursul anului trecut o reducere de preţ de 60 procente, până la 30 euro/mp, iar dacă luăm în calcul şi negocierea cu proprietarul, sigur ajungem la un preţ mai mic.

Berceni-Sat

Scăderi puternice de preţuri observăm în zona Berceni. Pe parcursul anului 2010, criza a tăiat la jumătate preţurile terenurilor din primul plan, acestea atingând o valoare medie de 40 euro/mp. În cazul terenurilor unde şansele de dezvoltare sunt aproape zero, scăderile au fost extrem de puternice, putem spune de peste 80%, preţul mediu fiind acum de 5 euro/mp.

Domneşti

După ce preţurile în nordul Bucureştiului au cunoscut vârfuri tot mai greu de atins pentru tot mai mulţi cumpărători, privirile dezvoltatorilor şi ale beneficiarilor finali s-au îndreptat spre zone mai accesibile. Printre acestea se numără şi Domneşti. Asta nu înseamnă însă că preţurile au rămas pe loc aici. Astăzi metrul pătrat de teren se tranzacţionează, în general, cu 35 euro faţă de 75 euro în decembrie 2009. Un preţ pentru terenurile din câmp ar fi undeva în jurul valorii de 10 euro/mp, cu aproape 70% mai mic decât în ultima lună din 2009.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă