Salvamontisti din Freiburg in Piatra Craiului
De ani buni, salvamontistii din Freiburg sunt partenerii intr-o intensa colaborare profesionala cu colegii lor de peste munti si vai, din Zarnesti. „Schimb de experienta, vizite reciproce in zonele montane de care raspundem fiecare, demonstratii privind tehnica de lucru in teren, cam acestea sunt motivele intalnirilor noastre”, explica Ioan Pivoda, seful Serviciului Public Salvamont din Zarnesti. In aceasta saptamana salvamontistii din Piatra Craiului sunt gazdele unui grup de 19 salvatori montani germani. „Sunt interesati sa cunoasca acesti munti, mai ales ca sunt mai dificili, iar interventiile sunt mai complexe”, spune Ioan Pivoda. In cursul saptamanii viitoare oaspetii vor fi alaturi de zarnesteni pe crestele Fagarasului.
August, cea mai aglomerata luna pe munte
De regula luna august este perioada cea mai aglomerata pe munte, deoarece vacantele si concediile sunt in toi, iar instabilitatea atmosferica specifica zonelor inalte tinde sa se mai stabilizeze in aceasta perioada. „Cu toate acestea, in Fagaras nu sunt chiar asa de multi drumeti, dupa cum ne asteptam in aceasta perioada”, spune Thomas Bross, seful SPS Victoria. Echipa sa a fost solicitata in aceasta perioada de cateva interventii, in special datorita accidentarilor cauzate de alunecari pe fasiile de zapada, inca apreciabile, intalnite in caldarile si jgheaburile situate pe versantii cu orientare nordica. Tot in aceasta perioada ei continua o intensa campanie de refacere a marcajelor.
Inaintea furtunilor trebuie evitate muchiile si crestele
„Recomandam turistilor sa evite sa urce in zona inalta pe vreme nefavorabila. Inca inainte de apropierea furtunii trebuie evitate crestele si muchiile din cauza pericolului de trasnet, fenomene frecvente in aceasta perioada. La noi in Piatra Craiului retragerile haotice aduc de cele mai multe ori alte necazuri”, sfatuieste Ioan Pivoda, seful SPS Zarnesti.
Muntii Nemira, in proiect parc national
Consiliul Judetean Covasna a lansat un proiect de mediu menit sa protejeze flora si fauna din Muntii Nemira, situati in bazinul Targu Secuiesc. Initiatorii proiectului si-au propus sa faca demersurile necesare pentru ca Muntii Nemira, care se intind pe o suprafata de 10.000 hectare, sa obtina statutul de parc natural, ceea ce ar conferi garantia ocrotirii unor specii de plante si animale pe cale de disparitie, precum si a unor monumente ale naturii. Printre atractiile Muntilor Nemira, pe care localnicii ii numesc Nemere, dupa vantul naprasnic care bate in zona, se numara „ciupercile” in piatra rezultate in urma eroziunilor eoliene. Cele mai cunoscute sunt varfurile de gresie Sandru Mare (1.640 m) si Nemira Mare (1.649 m), alaturi de cheile, cascadele, numeroasele izvoare de apa minerala, curiozitatile botanice si speciile de flori pe cale de disparitie, cum ar fi Roua cerului sau Laleaua pestrita.