22.1 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCriza politica blocheaza imbunatatirea calificativelor de tara

Criza politica blocheaza imbunatatirea calificativelor de tara

Agentia Coface a anuntat ieri ca mentine calificativul de tara al Romaniei la A4, clasa in care am fost incadrati in decembrie 2005. Directorul general al agentiei franceze de rating, Jerome Cazes, anuntase anul trecut ca ratingul de tara al Romaniei ar putea fi revizuit in sens pozitiv, de la A4 la A3, "dar eventuala imbunatatire a acestuia depinde de si-tuatia economica". Ieri, directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu, a declarat ca "situatia economica a evoluat neasteptat de bine in 2006". Cu toate acestea, ratingul nu a fost schimbat, din cauza disensiunilor din coalitia guvernamentala, care pot duce la alegeri anticipate.
Potrivit metodologiei Coface, ratingul este stabilit pe baza a sapte tipuri de indicatori, cum ar fi vulnerabilitatea dezvoltarii tarii, instabilitatea politica si institutionala, fragilitatea sistemului bancar, lichidi-tatile externe, gradul de indatorare externa, vulnerabilitatea economiei fata de capitalul strain si comportamentul de plata al companiilor. Ratingul A4 semnifica un istoric mediocru al platilor tranzactiilor realizate de companiile romanesti, care se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic in curs de deteriorare, iar probabilitatea de neplata este inca admisibila.

Puncte tari, puncte slabe

Potrivit declaratiei lui Ionescu, principalele puncte tari ale Romaniei sunt urmatoarele: aderarea la Uniunea Europeana, care a imbunatatit perspectivele economice, o piata interna relativ mare, forta de munca este calificata si costurile acesteia nu sunt foarte mari, investitiile straine directe si rezervele valutare au crescut substantial, iar nivelurile de indatorare publica si externa se mentin la un nivel rezonabil. Pe de alta parte insa, tensiunile din cadrul coalitiei guvernamentale pot ingreuna continuarea reformelor. In plus, cresterea deficitului de cont curent a accentuat dependenta Romaniei de capitaluri externe, iar expansiunea imprumuturilor ar putea afecta calitatea portofoliilor de credite ale bancilor. Totodata, riscurile care ameninta Romania in acest an nu sunt de ne-glijat, iar cel mai important este legat tot de disensiunile din coalitia guvernamentala, care pot duce la alegeri anticipate. Pe de alta parte, directorul Coface este de parere ca deficitul de contul curent, tinut sub control pe termen scurt, se poate deteriora pe termen mediu, pe fondul reducerilor veniturilor din privatizari si al unui risc in crestere pe cursul valutar.

Romania versus altii

Evolutia Romaniei este similara celei a Poloniei. Ambele state au inregistrat rezultate foarte bune. Romania este una din pietele cu cea mai rapida crestere din zona central si est-europeana, iar Polonia este una dintre cele mai competitive piete din Europa. Mediul politic a ramas insa instabil si in Polonia. Reformarea coalitiei de guvernamant in octombrie 2006, in mai putin o luna dupa ce s-a destramat, a marit influenta componentei populiste. Potrivit Coface, "guvernul ultraconservator al Poloniei va avea in cele din urma dificultati in a evita alegeri anticipate, cu influenta negativa asupra evolutiei economice, pana acum foarte buna". O alta tara cu un mediu politic deteriorat, care a afectat in mare masura mediul de business, este Ungaria. Coface a scazut ratingul Ungariei de la A2 la A3, argumentand ca a avut cea mai slaba evolutie din centrul si estul Europei. In ceea ce priveste Bulgaria, Coface i-a ridicat ratingul la A4, apreciind ca tara are avantajul unui surplus bugetar care-i permite o crestere a cheltuielilor publice fata de alte tari din regiune. Comparativ insa cu Romania, cresterea procentuala a cifrei de afaceri si a profiturilor companiilor din Bulgaria este mai scazuta decat la noi.

Cele mai citite

Măsură controversată. Grecia introduce săptămâna de lucru de șase zile „orientată spre creștere”

În timp ce companiile din țările din întreaga lume încearcă să implementeze ideea de a lucra doar 4 zile pe săptămână, în Grecia angajaților...

Măsură controversată. Grecia introduce săptămâna de lucru de șase zile „orientată spre creștere”

În timp ce companiile din țările din întreaga lume încearcă să implementeze ideea de a lucra doar 4 zile pe săptămână, în Grecia angajaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă