31.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăContract de peste 22 miliarde de lei pierdut de Regia de Apa...

Contract de peste 22 miliarde de lei pierdut de Regia de Apa din Petrosani


Reprezentantii Regiei Autonome a Apei Valea Jiului (RAAVJ) nu par sa gaseasca o modalitate reala de finalizare a unei investitii pentru care s-au platit zeci de miliarde de lei. Este vorba despre realizarea reabilitarii statiilor de tratare, pompare si rezervoare de la Aninoasa si Taia, cu termen de finalizare 2001. Lucrarile nu au fost niciodata finalizate cu adevarat, dar, ca de obicei, nimeni nu a patit nimic, iar banii s-au cheltuit cu dezinvoltura.

Zeci de miliarde au zburat pe aripile „Condorului”

Fosta conducere a Consiliului Judetean, institutie care coordoneaza activitatea Regiei de Apa, nu era deloc straina de afacerile oneroase pe bani publici. Firma care a prins contractul de peste 22 miliarde de lei cu RAAVJ, respectiv SC „Condor” SA Deva, l-a avut o perioada de timp pe fostul vicepresedinte al CJ, Costel Avram, membru in Consiliul de Administratie. Conform actelor oficiale, contractul incheiat cu antreprenorul SC „Condor” SA prevedea „reabilitarea statiilor de tratare, pompare si rezervoare” de la Aninoasa si Taia, cu termen de finalizare 2001.
La finele anului 2003, conducerea RAAVJ si cea a Consiliului Judetean consemnau ca lucrarile sunt departe de a putea fi receptionate si, evident, puse in functiune. In raportul privind activitatea de investitii se mentiona ca „mai sunt de rezolvat urmatoarele probleme de calitate: remedierea sau inlocuirea unei pompe de combustibil de la centrala termica Taia; inlocuirea contactoarelor electrice la dulapul de actionare a pompelor de la statia Braia; remedierea pompei de recirculare la decantorul suspensional de la Taia. Totodata, mentionam ca nu s-au livrat pompele submersibile de drenaj pentru statia Aninoasa”, adica unele „mici amanunte” fara de care statiile nu pot functiona in conditii optime. Ca sa nu existe probabil nici o problema, banii au fost platiti catre executant inainte de efectuarea lucrarilor, CJ deschizand un acreditiv in acest sens.

Scrisoare de garantie… degeaba

La un moment dat, RAAVJ a incercat sa execute scrisoarea de garantie de buna executie depusa de „Condor”, dar aceasta nu mai era valabila. Si, paradoxal, regia nu a cerut elementele lipsa, ci doar inlocuirea scrisorii cu una valabila, la termenul la care ii va conveni antreprenorului „Condor” SA, pana la finele anului 2004. Anul trecut, reprezentantii Regiei de Apa spuneau ca nici macar nu le convine sa dea drumul la aceste centrale, pentru ca au consumuri mult prea mari, dar la acest lucru s-au gandit doar dupa alocarea a 22 miliarde de lei.
Intrebati depre stadiul lucrarilor sau banii pe care se spunea la un moment dat ca ii vor recupera, oficialii dau acum raspunsuri total contradictorii. Fostul vicepresedinte al CJ, Costel Avram, in prezent consilier judetean, a afirmat ca a facut numeroase demersuri pentru executarea scrisorii de garantie, dar fara folos.
Surprinzator este insa raspunsul actualului director al RAAVJ, Gheorghe Cioara, care pretinde ca nu are de ce sa recupereze bani de la „Condor” pentru ca totul este in regula. „Am vorbit cu persoanele abilitate de la regie si am inteles ca firma nu trebuie sa dea nici un ban. Lucrarile au fost finalizate in totalitate inca din 2002”, sustine directorul Gheorghe Cioara, in totala contradictie cu actele prezentate anterior.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă