18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăComertul si serviciile vor continua sa scada si in primul trimestru

Comertul si serviciile vor continua sa scada si in primul trimestru

» Managerii vad in continuare diminuarea activitatii si a numarului angajatilor in aproape toate sectoarele de activitate.

» Companiile continua sa resimta efectele crizei si consecintele scaderilor accentuate de anul trecut.

Managerii din comert mentin estimarile negative privind evolutia vanzarilor in primele trei luni ale anului 2010, pe fondul diminuarii consumului si al deteriorarii nivelului de trai. Astfel, estimarile unui esantion de 2.678 de manageri din comertul cu amanuntul au indicat o scadere a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -22%). In acest context, volumul total al vanzarilor de marfuri va inregistra in urmatoarele doua luni o evolutie negativa, cu un sold negativ de -14%. In stransa legatura cu evolutia vanzarilor, comenzile catre furnizori vor inregistra o tendinta de scadere (sold conjunctural -31%), conform datelor avansate de manageri. De asemenea, in perioada ianuarie-martie va scadea si numarul de salariati din sector, potrivit anchetei de conjunctura a Institutului National de Statistica.

Analistii economici considera ca 2010 ramane un an in care nu se poate paria pe cresteri. Acestia sustin ca situatia se datoreaza si faptului ca majoritatea companiilor intarzie in continuare luarea deciziilor strategice, iar din aceasta cauza redresarea economica va intarzia sa apara, cel putin in prima parte a anului.
"Sectorul privat isi ajusteaza in continuare activitatea. In acest an vom putea vedea o redresare lenta a companiilor sau chiar o stagnare, pentru ca inca resimt efectele crizei si consecintele scaderilor accentuate de anul trecut. Pe langa acestea, vin si ajustarile din sectorul public, care vor merge in paralel cu cele din sectorul privat", ne-a declarat Laurian Lungu, seful Institutului de Previziuni Macroanalitica. In plus, evolutia consumului din acest an nu va avea un aport important la redresarea economiei, intrucat estimarile indica o crestere nesemnificativa a acestuia, datorata mai degraba unui efect de baza, sustine Lungu. "Consumul ar putea sa creasca marginal in prima parte a anului datorita unui efect de baza fata de scaderile accentuate inregistrate anul trecut", spune seful Macroanalitica.

Managerul Mobexpert, Dan sucu, sustine ca in primele trei luni din acest an nu sunt sanse de redresare a activitatii in domeniul in care activeaza, intrucat anul 2010 vine dupa un an 2009 foarte dificil. Potrivit acestuia, daca in primele trei luni ale anului trecut companiile au resimtit efectele cresterilor din anul 2008, in schimb, in primul trimestru din 2010 nu vor fi sanse sa fie atins nici macar nivelul perioadei similare a anului trecut.
Aceeasi tendinta de scadere va fi urmata si de domeniul serviciilor si de cel al constructiilor. Conform estimarilor din ianuarie 2010, cererea de servicii va cunoaste o scadere (sold conjunctural -26%), in timp ce activitatea de constructii va inregistra in urmatoarele trei luni o tendinta de scadere atat a volumului productiei (sold conjunctural -39%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -32%). In schimb, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -12%).

Cele mai citite

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Cod galben de viituri până joi dimineața

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, specialiștii I.N.H.G.A. au instituit Codul galben începând de astăzi, 8...
Ultima oră
Pe aceeași temă