12.4 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCine vrea să scadă leul

Cine vrea să scadă leul

Mugur Isărescu avertizează că interesele grupurilor care propovăduiesc deprecierea monedei naţionale lovesc direct în interesul majorităţii populaţiei.

Interesele anumitor persoane care “vorbesc în cuvinte mari” şi  ” care ar trebui căutate la conturile în valută” pot direc­ţiona România către o nouă perioadă cu inflaţie ridicată asemănătoare cu cea din anii ’90. Acesta este unul dintre mesajele transmise ieri, într-o conferinţă de presă, de guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. “Aveţi oameni care zilnic ne vorbesc despre depreciere. Căutaţi-i la conturile în valută şi vedeţi câtă valută au. Cam despre asta este vorba, nu despre altceva. Odată şi odată trebuie spus că lipsa de disciplină în dialogul public are nişte costuri.”, a spus guvernatorul care a menţionat că discursul public al anumitor persoane lasă impresia că în România ” se doreşte inflaţie” în detrimentul reducerilor de cheltuieli.

Banca Naţională s-a poziţionat însă , încă o dată, în favoarea ajustării economiei prin măsuri de austeritate şi a fixat pentru 2012 o ţintă de inflaţie de doar 3%  urmând ca din 2013 ţinta să fie plafonată la 2,5% până la adoptarea monedei naţionale. Printre persoanele publice care au susţinut în mod repetat deprecierea leului se numără oamenii de afaceri Dinu Patriciu sau Viorel Cataramă dar şi directorul ING, Mişu Negriţoiu.

Guvernatorul a vorbit, de altfel, şi despre presiunile asupra preţurilor care vin din zona producătorilor şi a distribuitorilor de alimente. “Se duce producătorul de carne de pui şi îşi promovează interesul. Şi două zile, pentru că merge foarte bine mesajul pe ideea că se prăbuşeşte ţara, îl tot repetaţi”, s-a adresat Isărescu jurnaliştilor prezenţi la conferinţă. Semne de întrebare ridică şi evoluţia preţurilor la carburanţi. “La carburanţi am avut o evoluţie divergentă, vă spunem că nu prea înţelegem logica mişcării la preţurile combustibililor interni, de ce depinde … preţurile ţiţeiului, evoluţia cursului”, a declarat guvernatorul.  

ISĂRESCU DESPRE:

Euro. „Dacă nu este suport pentru consolidare fiscală trebuie modifica­tă ţinta (…) 2018 mi se pare îndelungat. Aş vrea să prind nu cât voi fi guvernator, dar măcar cât voi fi pensionar, adoptarea monedei unice”

Credite. “Pentru populaţie, fac o declaraţie personală, nu cred că există câmp viabil de creştere a volumului creditării pentru că populaţia care este acceptabilă la creditele de consum s-a cam împrumutat…”

OUG 50. „Nu avem de ce să ieşim dintr-un cadru european. Din păcate o fost o întrecere hai să penalizăm băncile şi după mine s-a sărit dintr-un exces în alt exces”

Presă. „Disciplinaţi-vă vă rog, selectaţi mai bine mesajele , dacă vreţi să vă spun mai clar, că nu orice trăncănitor din ţara aceasta are dreptul să se ducă la televizor şi să-şi promoveze interesul”

Deficit. “Nu cred personal că un mix sustenabil de politici economice trebuie să se bazeze pe forţarea unei anumite laturi, de exemplu pe atingerea neapărată şi cu orice cost a ţintei de deficit bugetar dacă o asemenea eventualitate creează probleme în altă parte”

Cele mai citite

Diana Șoșoacă a convocat forul de conducere al partidului SOS

Lucrurile par a scăpa de sub control în partidului SOS, condus cu mână de fier de Diana Șoșoacă! Liderul partidului a convocat de...

Diana Șoșoacă a convocat forul de conducere al partidului SOS

Lucrurile par a scăpa de sub control în partidului SOS, condus cu mână de fier de Diana Șoșoacă! Liderul partidului a convocat de...

Fiul unui director din Consiliul Județean Buzău, mort într-un accident rutier

Un tânăr din Buzău, fiul unui director din Consiliul Județean, a murit cu câteva ore înainte să împlinească vârsta de 24 de ani!...
Ultima oră
Pe aceeași temă