10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCel mai exclusivist condominiu din lume. Insula Fazanilor a fost timp...

Cel mai exclusivist condominiu din lume. Insula Fazanilor a fost timp de secole locul de întâlnire al regilor

Insula Fazanilor, situată pe râul Bidasoa la graniţa din Franţa şi Spania, este cel mai exclusivist condominiu din lume.

Turiştii nu pot vizita insula Fazanilor, dar o pot admira de pe ambele maluri ale râului care desparte oraşul francez Hendaye de oraşul spaniol Irún, scrie un site local de turism.

Timp de secole, Insula Fazanilor, care măsoară mai puţin de un acru, a fost unul dintre locurile favorite de întâlnire ale regilor. În 1615, Ludovic al XIII-lea al Franţei şi Filip al IV-lea al Spaniei s-au întâlnit pentru prima dată cu soţiile lor – surori – pe această insulă, după ce s-au căsătorit prin procură. Mai târziu în acelaşi secol, Insula Fazanilor ar fi fost locul în care atât Ludovic al XIV-lea al Franţei, cât şi Charles al II-lea al Spaniei au pus prima dată ochii pe miresele lor.

În anul 1659, pe această insulă a fost încheiat Tratatul de la Pirinei între Franţa şi Spania, care a stabilit graniţa dintre cele două ţări. Tratatul a consacrat, de asemenea, statutul insulei de condominiu.

Un condominiu este un teritoriu administrat în comun de două sau mai multe ţări. De multe ori, dar nu neapărat, acest teritoriu este situat la frontiera dintre ţările implicate. Un astfel de acord depinde de cooperarea binevoitoare a tuturor părţilor implicate – de aceea, în istorie, cele mai multe condominii nu au supravieţuit foarte mult timp.

Insula Fazanilor este cel mai vechi condominiu din lume care a rezistat în timp, dar, de asemenea, singurul în care suveranitatea nu este împărţită simultan, ci alternativ. Timp de şase luni pe an, Insula Fazanilor aparţine francezilor, iar celelalte şase, spaniolilor.

În cele trei secole şi jumătate, de când a fost semnat Tratatul de la Pirinei, insula a alternat de peste 700 de ori între cele două ţări.

„Insula Fazanilor este ca o minge într-un joc extrem de lent de ping-pong între Franţa şi Spania sau poate o metaforă mai potrivită din punct de vedere geografic este cea a unui apartament în regim timeshare – un aranjament care a devenit foarte popular în Spania din anii 1960 încoace”, scrie jurnalistul Frank Jacobs de la New York Times.

Ca o recunoaştere a importanţei sale istorice, Insula Fazanilor este, de asemenea, cunoscută în Franţa sub numele Île de la Conference (Insula Conferinţei).

Turiştii dezamăgiţi că nu pot vizita acest condominiu exclusivist se pot îndrepta către oraşul Schengen din Luxembourg. Aici, în 1985 mai multe ţări europene au decis să desfiinţeze controalele la frontierele interne. Acordul Schengen a fost semnat pe nava fluvială Marie-Astrid, ancorată în apropiere de graniţa dintre Luxemburg, Germania şi Franţa pe râul Moselle.

Apropierea de intersecţia celor trei puncte de frontieră a fost un simbol pentru semnatarii care încercau să elimine graniţele naţionale. La sud de Schengen, unde râul Moselle formează graniţa dintre Franţa şi Luxemburg, linia de separaţie dintre cele două state este chiar la mijlocul râului. La nord de punctul de intersecţie, graniţa se măreşte de la acea linie la o întreagă fâşie. Din mal în mal, perimetrul se întinde de-a lungul celor 84 de mile ale frontierei germano-luxemburgheze, până în nord, unde se întâlneşte cu Belgia. Aceste este condominiul germano-luxemburghez, care înglobează suprafaţa celor trei râuri care formează graniţa comună: Moselle, Sauer şi Our.

Spre deosebire de Insula Fazanilor, pe acest condominiu care include aproximativ 15 de insule de diferite dimensiuni nu există restricţii privind accesul public.

Una dintre cele mai interesante insule nu are nume şi este situată la est de graniţa cu Franţa. Linia de frontieră trece prin vârful său. În partea de jos, masa principală a terenului aparţine francezilor, în timp ce vârful insulei este atât al nemţilor, cât şi al luxemburghezilor.

Condominiul între Germania şi Luxemburg a luat fiinţă în urma Congresului de la Viena din 1815. Tratatul de la Viena prevedea faptul că „râurile, în locurile unde formează o graniţă naturală, vor aparţine ambelor puteri vecine”.

Deşi condominiul este o formă rară de înţelegere privind graniţa între două ţări, aceasta prezintă anumite avantnje şi poate evita conflictele între state. Danemarca şi Canada ar putea stabili un condominiu asupra insulelor Hans, din apropiere de Groenlanda pentru a rezolva conflictul de suveranitate asupra acestui teritoriu.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă