8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCea mai activa zona, vestul Capitalei

Cea mai activa zona, vestul Capitalei

Specialistii de la CB Richard Ellis considera ca pe piata locala a spatiilor industriale oferta este inca scazuta in comparatie cu alte piete din zona Europei Centrale si de Est.

In 2006 au fost finalizati aproximativ 60.000 mp, ceea ce a dus la cresterea stocului total de spatii moderne la 310.000 mp. Printre cele mai semnificative proiecte finalizate se numara Key Logistic Center,  Mercury Logistic Park si a treia faza a proiectului Cefin Logistics, care insumeaza aproximativ 55.000 mp. Cea mai activa zona ramane vestul Capitalei, datorita ofertei de terenuri de mari dimensiuni si unei bune infrastructurii pentru conectarea la principalele coridoare de transport.  

Cererea
Cererea de spatii industriale a fost generata aproape exclusiv de operatorii internationali de logistica, acestia fiind interesati de depozite mai mari de 10.000 mp, mai arata reprezentantii CB Richard Ellis. Cea mai importanta tranzactie a fost incheiata de Frans Maas, care a preinchiriat 29.000 mp spatii industriale (inclusiv 2.000 mp birouri) in proiectul Bucharest West dezvoltat de Portland Trust. Companiile locale devin tot mai interesate de achizitionarea de spatii industriale si mai putin de inchirierea acestora, ca urmare a ofertei scazute de proiecte de calitate construite speculativ.
Pe parcursul anului 2006 au fost incheiate numai doua tranzactii de investitii, cu un aport  total de capital de 19 milioane euro. Din cauza ofertei limitate de spatii de calitate si cererii crescute din partea operatorilor de logistica, investitorii au inceput sa isi asume si riscul dezvoltarii de proiecte. De exemplu, Equest Balkan Properties a achizitionat 10 hectare de teren in cadrul proiectului Bucharest West, cu 5,4 milioane euro, pentru o investitie de aproximativ 26 milioane euro vizand dezvoltarea a 65.000 mp de spatii industriale moderne.

Previziuni pentru 2007
Desi oferta este in crestere, specialistii de la CB Richard Ellis estimeaza o noua scadere a stocului spatiilor industriale disponibile, ca urmare a faptului ca noile proiecte programate pentru finalizare in 2007 sunt deja preinchiriate. Cererea va ramane crescuta, provenind in special din partea lanturilor comerciale mari care isi extind activitatea. Se estimeaza ca in 2007 chiriile pentru spatii industriale moderne se vor mentine la acelasi nivel, iar catre sfarsitul anului decalajul intre cerere si oferta va scadea.
In prezent, chiria medie pentru spatiile industriale noi situate in zonele de nord si vest ale Bucurestiului este de 4,5-6,00 euro/mp/luna. In zonele de sud si est, locatii avantajoase din punct de vedere calitate/pret se inchiriaza cu 2,5-3,5 euro/mp/luna. Preturile de vanzare a celor moderne sub 5.000 mp se situeaza intre 450-600 euro/mp.

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă