19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe vrea ministrul Sănătăţii de la asigurători

Ce vrea ministrul Sănătăţii de la asigurători

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că termenul stabilit pentru intrarea în vigoare a pachetului de servicii de bază este 1 aprilie 2014, pentru pachetul de programe naţionale data estimată a implementării este 1 august 2014, în vreme ce pachetul minim de servicii medicale se va concretiza la 1 ianuarie 2015. În ceea ce priveşte pachetul suplimentar de servicii medicale, ministrul şi-a declarat deschiderea spre dialog cu toate părţile implicate şi a invitat ASF şi UNSAR să i se alăture cât mai repede pentru o discuţie care să ducă la conturarea unui draft al pachetului până în vara acestui an.

„În prima etapă finalizăm pachetul de baza, ceea ce îi va ajuta foarte mult pe asigurători în conturarea pachetului suplimentar de servicii”, spune ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu referindu-se la procesul de reformare a sistemului medical. Acesta şi-a manifestat încrederea în faptul că Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare va reprezenta un partener de dialog foarte important în procesul de finalizare a reformei sistemului sanitar din România şi a solicitat asociaţiei atât implicarea în discuţii, cât şi contribuţia financiară la realizarea unor studii de impact necesare pentru elaborarea pachetului suplimentar de servicii. „Cred că ne va ajuta mult o discuţie foarte transparentă despre variantele pe care le avem. Vom analiză dacă este mai bine să avem asigurări private de sănătate obligatorii sau facultative şi în ce măsură componenta de deductibilitate fiscală va influenţa evoluţia acestui segment de asigurări”, a precizat ministrul. Marius Popescu, vicepreşedinte UNSAR şi responsabil al Secţiunii Asigurărilor de Viaţă şi Sănătate, a declarat că asociaţia este deschisă spre dialog şi că asigurătorii vor depune toate eforturile pentru informarea potenţialilor clienţi cu privire la utilitatea asigurărilor de sănătate. „În acest dialog, asigurătorii reprezintă o bună sursă de expertiză, pentru că noi suntem obişnuiţi să facem calculele pentru evaluarea riscurilor pe acest segment, avem programele şi cunoştinţele necesare”, spune Popescu.

Deductibilitatea este esenţială

În ceea ce priveşte subiectul deductibilităţii, reprezentantul UNSAR a declarat că asigurătorii sunt convinşi că introducerea acesteia ar ajuta foarte mult. „Principalul competitor al produselor de asigurare în România nu îl reprezintă celelalte alternative de economisire – idee vehiculată de mulţi. Asigurătorii estimează că, în lipsa unor facilităţi fiscale, numărul românilor care îşi vor face o asigurare privată de sănătate nu va depăşi 1 milion.Competitorul este însuşi consumul, care face ca partea din bugetul lunar al românilor alocată asigurărilor să scadă. În acest context, deductibilitatea fiscală ar fi de un real ajutor”. Un studiu realizat de UNSAR arată că dacă ar exista o deductibilitate totală de 400 euro pe an de persoană, s-ar putea atrage în următorii 6 ani circa 400 milioane euro fonduri suplimentare, mergând până la 1,3 miliarde euro în sistemul de sănătate. Pe de altă parte, Guvernul ar suporta reduceri ale veniturilor bugetare de doar 20 milioane euro. Totodată, ar putea fi atinsă o rată de penetrare a asigurărilor private de sănătate de 25%.

Cât costă o asigurare privată şi ce oferă clienţilor

După introducerea pachetului de servicii medicale de bază mulţi români vor prefera să contracteze o asigurare privată de sănătate. O astfel de asigurare, cu costuri estimate între 20 şi 200 de lei, va da posibilitatea pacienţilor să aibă prioritate la tratamente şi să sară peste listele de aşteptare care vor apărea în spitale şi policlinici, arată o analiză a Digi24. În plus, bolnavii vor putea beneficia şi de tratamente moderne în străinătate. Serviciile medicale care nu vor mai fi asigurate de stat din contribuţia pe care o plăteşte fiecare român vor fi preluate de companiile private. Vor exista două tipuri de asigurări: una complementară şi una suplimentară. De când Ministerul Sănătăţii a anunţat apariţia pachetului medical de bază, firmele de asigurări au făcut deja calculele. Între 20 şi 40 de lei va costa lunar asigurarea complementară şi de la 100 la 200 de lei – cea suplimentară.De exemplu, cu o asigurare privată, un bolnav de cancer ar putea beneficia de tratamente mai noi, care nu sunt decontate de stat, sau chiar de servicii medicale în străinătate. De asemenea, companiile de asigurări vor încheia contracte cu spitalele publice, astfel încât pacienţii să aibă condiţii mai bune de tratament. Avantajul cel mai mare ar fi acela că bolnavii cu asigurări private vor sări peste listele de aşteptare care vor apărea din acest an. Ministerul Sănătăţii va decide dacă aceste asigurări private vor fi obligatorii sau facultative, a anunţat joi Eugen Nicolăescu.„Avem o şansă mai mare dacă o parte din aceste asigurări private suplimentare, dacă vor fi cu atât mai mult obligatorii, să aibă o parte de deductibilitate din impozitul pe venit, să aibă şi o parte de deductibilitate şi din impozitul pe profit, astfel încât să fie încurajaţi şi angajatorii ca pentru proprii salariaţi să facă pachete salariale mai atractive inclusiv cu asigurări private”, a declarat ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu s-a declarat din nou nemulţumit de modul în care a funcţionat coplata de la introducere. Din aprilie 2013, de când a fost aplicată, până la finalul anului, spitalele au strâns doar 5,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă, în medie, 13.000 de lei pentru fiecare unitate medicală publică din România.

În perioada următoare, ministrul spune că va analiza şi dacă taxa a dus la o scădere a internărilor nejustificate, aşa cum se dorea iniţial. Dacă nici acest obiectiv nu a fost atins, atunci ministrul Sănătăţii ar putea lua decizia eliminării coplăţii din spitale.

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă