14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCE taxează tranzacţiile financiare

CE taxează tranzacţiile financiare

Măsura ar creşte bugetul pe şapte ani al Uniunii la aproape 1.000 miliarde euro, reducând în acelaşi timp contribuţiile guvernelor, transmite Reuters.

Taxele propuse ar creşte bugetul UE cu circa 5%, la peste 970 miliarde euro pentru perioada 2014-2020, şi ar scădea sumele care trebuie plătite de guvernele statelor membre la bugetul comunitar, a arătat ieri CE.

“În aceste vremuri de austeritate fiscală în întreaga Uniune Europeană, Comisia a prezentat o propunere ambiţioasă, dar realistă”, a declarat comisarul european pentru Buget, Januz Lewandowski, într-un comunicat.

Marea Britanie a respins imediat argumentele Comisiei, afirmând că Executivul UE subestimează “gradul în care se simte austeritatea” în capitalele europene.

“Creşterea bugetului UE, aşa cum a fost propusă astăzi de Comisie, este nerealistă (…) UE trebuie să ia aceleaşi măsuri dure pe care le adoptă guvernele naţionale în întreaga Europă pentru a reduce deficitele publice. Marea Britanie se va opune noilor taxe UE, care vor introduce noi poveri asupra mediului de afaceri şi vor afecta competitivitatea Uniunii”, se arată într-un comunicat transmis de cabinetul premierului britanic David Cameron.

Planul propus de CE include propuneri de a îngheţa cheltuielile agricole şi administrative ale UE la nivelurile din 2013, dar şi o creştere puternică a fondurilor alocate cercetării şi dezvoltării.

Totodată, Comisia propune introducerea unor noi linii bugetare pentru proiecte transfrontaliere în domeniile energiei, transporturilor şi tehnologiei.

Surse din mediul diplomatic european se îndoiesc că taxa pe valoarea adăugată şi impozitul pe tranzacţii financiare vor fi vreodată adoptate la nivelul UE, deoarece opoziţia unei singure ţări este suficientă pentru a bloca adoptarea măsurii, care are nevoie de unanimitate.

“Este clar că există o opoziţie ideologică puternică faţă de proiect din partea mai multor ţări, inclusiv Marea Britanie”, a declarat un diplomat european.

Orice efort al Comisiei Europene de a introduce astfel de taxe se va întâlni cu o opoziţie dură în unele ţări. Ideea unei taxe pe tranzacţiile financiare a fost criticată anterior de Banca Centrală Europeană, guvernul britanic şi alte părţi.

Cele mai citite

Ministerul Energiei: Preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% faţă de preţurile maximale...

Reprezentanţii Ministerului Energiei au subliniat că preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15%...

Cum funcționează RNG-ul la sloturi online? Cum sunt stabilite câștigurile?

Rezultatele de la sloturi online sunt stabilite pe baza unui generator de numere aleatorii (RNG). Un RNG reprezintă un algoritm care generează în mod...

Condiția lui Iohannis pentru a ceda Ucrainei un sistem Patriot. România oferă sprijin militar Ucrainei doar dacă nu afectează propria apărare

Președintele Iohannis spune că ar fi acceptat, în principiu, cererea președintelui Biden ca România să cedeze Ucrainei unul dintre sistemele sale antiaeriene Patriot, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă