15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe se întâmplă dacă se scumpeşte gazul cu 10%

Ce se întâmplă dacă se scumpeşte gazul cu 10%

Consumatorii industriali vor plăti pentru gaze cu 10% mai mult începând de la 1 iulie potrivit deciziei Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Cei mai afectaţi vor producătorii de îngrăşăminte, din industria metalurgică, industria prelucrătoare dar şi procesatorii din industria alimentară.

Preţuri ţinute în frâu

Preţul produselor alimentare şi industriale va fi influenţat de majorarea preţului la gaze abia din luna septembrie, eventualele creşteri fiind în intervalul 4-10%.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară Dragoş Frumosu, ne-a declarat că datorită scăderii accentuate a consumului, a cererii, producătorii vor încerca să menţină actualele preţuri până spre toamnă când vor fi nevoiţi să efectueze majorări. Scumpirea alimentelor, de exemplu, a apărut de fiecare dată, după majorarea preţurilor la gaze, după un interval de 2-3 luni.

„În funcţie de consumul de gaz din fluxul tehnologic se va majora şi preţul produselor. La pâine de exemplu, unde se utilizează pentru coacere cuptoare cu gaz, majorarea de preţuri se va situa în intervalul 4-8%. În industria alimentară se foloseşte fie direct gazul, fie aburul care este produs în centrale tot cu gaz. Aproape că nu există produs alimentar procesat care să nu necesite în procesul tehnologic utilizarea gazului”, a precizat Dragoş Frumosu.

Reprezentanţii mediului de afaceri atenţionează că majorarea preţului la gaze îi va afecta pe producătorii indutriali.

Investiţii tehnologice

„Sunt sectoare unde utilizarea gazului implică costuri importante. Producţia de îngăşăminte, siderurgia, metalurgia sunt mari consumatoare. Cu siguranţă vor fi afectate de această scumpire”, a menţionat Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).

Majorarea preţului la gaze de la 1 iulie, dar şi scumpirile care vor urma etapizat până în 2014 ar trebui să constituie pentru producătorii industriali un semnal pentru a grăbi investiţiile în tehnologie, în eficientizarea proceselor tehnologice.

„În România, consumul energetic este de trei ori şi jumătate mai mare decât media europeană. Lipsa investiţiilor şi problemele cumulate ani şi ani la rând în industrie îşi arată efectele în prezent, prin consumuri energetice industriale foarte mari. Companiile vor trebui să realizeze urgent investiţii tehnologice care să reducă cheltuielile cu energia şi să-şi eficientizeze managementul. Altfel nu vor putea face faţă majorărilor de preţuri la energie şi nu vor putea fi competitivi pe piaţă”, a declarat Cristian Pârvan.

ANRE a motivat decizia majorării preţurilor gazelor pentru sectorul industrial prin creşterea preţului gazului din import de la 290 dolari la 460 dolari pe 1.000 de metri cubi şi de modificarea structurii amestecului de gaze care intră în componenţa costului unitar al gazului

Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă