15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe şanse are greva fiscală?

Ce şanse are greva fiscală?

Îndemnul la greva fiscală capătă tot mai mulţi adepţi, iar Societatea Academică din România cere abrogarea OUG 58/2010 şi demiterea celor care au conceput-o. În acelaşi timp, avocatul Gheorghe Piperea crede că, dacă greva va fi dusă la bun sfârşit, va fi un precedent important.

Dezarmaţi de noile modalităţi de plată a contribuţilor către stat, un grup de aproape 4000 de oameni îndeamnă de câteva zile la grevă fiscală. O petiţie on-line a strâns aproape 2400 de semnături în numai 24 de ore, urmată de protestul din faţa Ministerului de Finanţe, unde ziarişti, scriitori, regizori şi-au scandat nemulţumirile faţă de noile proceduri de plată a impozitelor pe veniturile din drepturi de autor. Tot în replică la politicile fiscale împovărătoare, a apărut şi un grup de iniţiativă care doreşte să înfiinţeze Alianţa Plătitorilor de Taxe, după model englez. În Marea Britanie organismul strânge peste 60.000 de membri care stau cu ochii pe cum sunt cheltuiţi banii publici.

SAR: „OUG 58/2010 are probleme de concepţie”

Ieri, Societatea Academică Română s-a alăturat acestor demersuri, cerând abrogarea OUG 58/2010 şi a normelor sale de aplicare, precum şi demiterea celor care au redactat sau au avizat ordonanţa şi normele. Concluzia SAR este că actul normativ „are probleme majore de concepţie şi redactare”. Organizaţia recomandă contribuabililor să nu depună nici un fel de declaraţii până când OUG nu va fi clară şi corectă. „În practică, autorităţile fiscale vor avea puteri absolute asupra contribuabililor, care riscă să fie sancţionaţi pentru că interpretarea pe care ei o dau acestei definiţii diferă de cea a organeleor fiscale. În plus, nu se ştie ce înseamnă din punct de vedere juridic reconsiderarea unor activităţi şi nici dacă acest proces va conferi persoanelor în cauză aceleaşi drepturi ca şi salariaţilor (concedii de odihnă, medicale, pentru îngrijirea copilului, dreptul la grevă etc.)”, se arată într-un comunicat SAR.

„Nu este exclus ca Fiscul să îşi arate muşchii”

Gheorghe Piperea, profesor universitar la Facultatea de Drept din Bucureşti şi unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi din zona financiară, explică inadvertenţele OUG 58/2010: „La majoritatea profesiilor liberale (avocat, notar, executor judecătoresc etc) se face o declaraţie de impunere provizorie, pe baza căreia se stabileşte un impozit şi toată contribuţia aceea limitată la 9 salarii minime pe economie. După ce se face această impunere provizorie, se face cea de-a doua declaraţie, cea definitivă.”

Aici, explică specialistul, poate să apară o regularizare în sensul că „se poate întâmpla că am plătit mai mult decât trebuia statului. Deci, în cazul profesiilor liberale, chiar nu văd cum s-ar putea aplica vreo sancţiune, câtă vreme tu declari la începutul anului că faci pierderi în anul respectiv şi, dacă ai pierderi, înseamnă că nu poţi să ai impozit. Şi, dacă nu ai impozit, practic nu poţi să ai nici contribuţii de asigurări sociale”.

Piperea nu exclude ca Fiscul să nu treacă la sancţiuni asupra celor care au încurajat greva fiscală. „Probabil că se vor găsi câţiva imbecili de la Ministerul Muncii, de la Ministerul Finanţelor, care să-i sancţioneze pe câţiva. Dacă vor fi, să zicem, 20 de inşi sancţionaţi, atunci putem să spunem că asta este tot ce a putut Fiscul, care a vrut probabil să îşi arate muşchii.”, spune Piperea. Avocatul este însă sceptic în privinţa organizării efective a unei greve fiscale. „Dar, dacă vor fi 500.000 de grevişti, atunci ce face statul român?! Se apucă să-i sancţioneze pe toţi? I-ar trebui un aparat administrativ de 10 ori mai mare pentru asta”. Piperea crede că dacă oamenii timp de o lună, două nu vor plăti impozite şi taxe atunci orice guvern de acum încolo va trebui să fie foarte atent cu taxele şi impozitele pe care le stabileşte, pentru că ele dacă vor fi incoerente s-ar putea ca oamenii să nu le plătească.

Cele mai citite

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă