9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe bugete au alocate românii pentru achiziţia unei locuinţe

Ce bugete au alocate românii pentru achiziţia unei locuinţe

Aproximativ şapte din zece români care caută un apartament cu două camere se uită spre cele ale căror preţuri nu sar de 60.000 euro. Analiza şi informaţiile au fost publicate într-un studiu realizat de portalul imopedia.ro.

În primăvara lui 2009, 58% dintre bucureşteni doreau astfel de pro-prietăţi, cu 10% mai puţini decât în toamna anului 2010.

Garsoniere

Creşterea cea mai mare, sub pragul de 60.000 euro, o înregistrează însă garsonierele, care au ajuns de la o pondere de 70% în primăvara anului 2009, când a pornit Programul „Prima Casă”, la una de 89% în toamna lui 2010. Din căutările de pe -portalul imopedia.ro se poate observa că, pe măsură ce preţurile locuinţelor au scăzut, interesul pentru garsoniere cu buget între 60.000 euro şi 75.000 euro s-au diminuat. Astfel, dacă la debutul programului ele reprezentau 27% din totalul cău-tărilor, la finele anului trecut acestea aveau doar 11%.

„Preţurile apartamentelor au scăzut mult în ultimii ani. Iar astăzi un buget de 60.000 euro este destul de mare pentru achiziţia unei garsoniere, chiar dacă vorbim de zone bune ale Capitalei şi de proprietăţi atractive. E normal să crească cererea pentru garsoniere sub 60.000 euro, pentru că acum majoritatea se încadrează în acest buget. Preţul pe care sunt dispuşi, în general, să îl plătească cumpărătorii pentru o garsonieră, este cu mult sub pragul stabilit prin Programul «Prima Casă», adică undeva în jurul valorii de 35.000 euro”, susţine Răzvan Muntean, general manager imopedia.ro.

Cum explicaţi creşterea cererii pentru garsonierele de până în 60.000 euro?

În primul rând prin faptul că din punct de vedere economic oamenilor nu le-au crescut salariile, ba din contră le-au scăzut şi atunci cei care vor o locuinţă caută după un anume preţ. Este un fel de renunţare la confort, în sensul că cei care voiau să cumpere două camere, dar se orientează spre garsoniere, nefiind siguri de salariu, de locul de muncă”, ne-a declarat Costin Spînu, manager Century 21 Titan Park. „Cumpărătorii caută locuinţe undeva la 60.000-65.000 euro cu speranţa că vor mai putea negocia şi vor ajunge undeva la 50.000-55.000 euro pentru o garsonieră. Mulţi cumpără prin Programul «Prima Casă» pentru că în prezent cel mai avantajos sistem de creditare, cu dobânzile cele mai mici, cu avans foarte mic şi sunt forţaţi să se încadreze în bugetul de 60.000 euro”, susţine Tănţica Lascu, director general ROND Exclusive.

Apartamente cu două camere

Dacă 68% dintre bucureşteni căutau în toamna anului trecut apartamente cu două camere care să coste până în 60.000 euro, 28% se uitau spre cele care au preţuri cuprinse între 60.000 – 70.000 euro. În primăvara anului 2009, înainte de lansarea la apă a Programului „Prima Casă”, 35% dintre căutările înregistrate în cazul apartamentelor cu două camere vizau locuinţe cu valori ce variau între 60.000 – 70.000 euro. Spre bugete cuprinse între 75.000 şi 100.000 euro se arătau interesaţi în toamna lui 2010 doar 4% din bucureşteni, faţă de 7% în primăvara anului 2009. Datele studiului imopedia.ro, mai arată că apartamentele cu două camere ce sar de 100.000 euro nu sunt deloc în atenţia celor care vor o astfel de locuinţă.

„În primul rând, suma de 60.000 euro este strâns legată de plafonul de la Programul «Prima Casă», dar şi de evoluţia preţurilor din piaţă. Cred că ar fi mai bine să afirmăm că, în general, cumpărătorii caută proprietăţi de maximum 60.000 euro. Pentru că majoritatea caută locuinţe chiar mai ieftine de atât”, afirmă Daniel Dobre, -business developer City Dreams Realty.

Apartamente cu trei camere

Apartamentele cu trei camere au creşterile cele mai mici, din cauza preţurilor mai puţin accesibile faţă de locuinţele mai mici, garsoniere şi apartamente cu două camere. Astfel din primăvara lui 2009 şi până în toamna anului trecut, cererea pentru apartamente de trei camere cu buget sub 60.000 euro a crescut doar cu 5%. Interesantă, este însă evoluţia cererii pentru locuinţele cu trei camere cu buget între 60.000 şi 75.000 euro. Spre deosebire de garsoniere şi apartamentele de două camere, unde cererea a scăzut în acest tip de buget, interesul pentru locuinţele cu trei camere a crescut de la 43% la 47%, potrivit imopedia.ro.

„Apartamentele cu trei camere nu prezintă un interes mare din cauza bugetului, foarte mulţi cumpărând cu credit, prin Programul «Prima Casă» care impune un plafon de 60.000 euro. Un alt considerent este spaţiul. În general, cei care cumpără prin Programul «Prima Casă» sunt familii tinere, nu prea au copii şi nu se uită spre trei camere. Nu se uită numai la costurile de achiziţie, ci şi la costurile ulterioare de întreţinere, la taxe. Dintotdeauna, garsonierele şi apartamentele cu două camere s-au vândut mai bine, dar înainte de criză apartamentele cu trei camere se vindeau mai bine”, susţine Florin Alecu, agent imobiliar Octogon.

Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă