16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCât mai deţin investitorii români la Fondul Proprietatea

Cât mai deţin investitorii români la Fondul Proprietatea

Investitorii instituţionali străini au ajuns să controleze cumulat 46,87% din acţiunile subscrise la Fondul proprietatea, după ce în luna martie au preluat 1,41% din titluri. Astfel, ei au continuat să fie cei mai activi cumpărători de titluri.

La finalul lunii februarie, investitorii instituţionali din afara României deţineau împreună 45,46% din acţiuni.

Deţinerile persoanelor fizice

În schimb, participaţia acţionarilor persoane fizice străine a scăzut uşor, de la 8,77% la 8,57% din acţiuni, potrivit reprezentanţilor Fondului Proprietatea.

Acţionarii persoane fizice din România au continuat să vândă, cedând luna trecută 0,99% din acţinile FP, astfel că deţinerile lor cumulează 30,6%, potrivit ultimei notificări transmise vineri de Fondul Proprietatea.

Participaţiile investitorilor instituţionali români au coborât, de la 9,75% la 9,56% din titluri.
Fondul Proprietatea controlează 1,74% din acţiunile propri (240,3 milioane de acţiuni), titluri răscumpărate anul trecut.

Un pachet reprezentând 2,69% din acţiuni este blocat la Depozitarul Central, la solicitarea Franklin Templeton, deoarece statul a subscris titlurile, însă nu a adus în schimb aportul aferent.

Cel mai mare acţionar persoană fizică al Fondului Proprietatea, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, a vândut în luna martie acţiuni de aproximativ 4 milioane de euro. Participaţia ei a scăzut astfel de la 5,62% la 5,4%.

Cei mai mari acţionari

La 31 martie, cel mai mare acţionar era fondul american de hedging Elliott Associates, care controlează indirect 13,5% din acţiuni subscrise, prin companiile Manchester Securities şi Beresford.

Alt acţionar important este compania de administrare a investiţiilor City of London Investment Management, care deţine în numele clienţilor săi un pachet de 7,02% din acţiuni.

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) şi-au dat acordul de principiu, săptămâna trecută. pentru listarea Fondului la bursa de la Varşovia şi au aprobat propunerea celui mai mare acţionar, fondul american de hedging Elliott Associates, de vânzare de active, banii obţinuţi urmând să fie distribuiţi investitorilor.

Acţionarii FP au mai solicitat administratorului să prezinte până la 31 mai un plan de listare şi să convoace o AGA până la 30 iunie pentru aprobarea listării la bursa din Polonia.

Cele mai citite

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă