16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCat dureaza vanzarea unei locuinte

Cat dureaza vanzarea unei locuinte

Obstacole. Aprobarea dificila a creditelor, dar si proprietarii care tin la pret cresc durata tranzactiilor.

Criza financiara a prelungit perioada de vanzare a unei locuinte. Proprietarii lasa greu din pret, iar cumparatorii depind de obtinerea creditelor.
Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House, spune ca, din datele pe care le detine, durata medie de vanzare a unui apartament in Bucuresti situat intr-un cartier periferic este cuprinsa intre o luna si doua luni. In prezent, multe achizitii se fac prin credit ipotecar, si atat vanzatorul, cat si cumparatorul sunt conditionati de aprobarea dosarului de catre banca. "Se vinde putin si greu. Proprietarii nu mai vor sa lase din pret prea mult, in timp ce cumparatorii fac tot posibilul sa obtina o reducere, lucru care, de multe ori, duce la o blocare a negocierii", adauga specialistul. El  mai spune ca, deseori, per-soanele interesate de achizitionarea unei locuinte suna la agentie, dupa ce au vazut un anunt interesant, iar prima intrebare adresata agentului suna cam asa: "Pretul afisat este cel final sau se poate negocia?". "Intrebarea aceasta, in urma cu doi-trei ani, era adresata spre finalul discutiei, oamenii find interesati, la acea vreme, mai ales de starea locuintei si istoricul ei", precizeaza consultantul.

Mai mult de 10% nu se scade din pret
Procesul de negociere este unul "al nervilor si al personalitatilor", crede Maria Avramescu, manager al agentiei Ideal Casa. Ea este de parere ca "proprietarii de locuinte nu mai sunt dispusi sa lase prea mult din pret, un maximum de discount fiind undeva la 10% din pretul afisat". Expertul mai spune ca exista proprietari care, din cauza "incrancenarii" cu care tin la pret, raman cu locuintele nevandute sau reusesc sa identifice un client abia dupa luni intregi. "Cumva sunt de inteles si aceste persoane, deoarece criza oricum a scazut dramatic valoarea locuintelor. Multi proprietari care au achizitionat locuinte in urma cu trei-patru ani si care decid sa vanda acum sunt in situatia de a nu-si recupera nici macar investitia, in timp ce de profit nici nu mai poate fi vorba", precizeaza Maria Avramescu.

De la 82.000 la 68.000 de euro
Cristian L., din Bucuresti, incearca de doua luni sa vanda un apartament cu doua camere aflat in cartierul Colentina, la un pret de 68.000 de euro. "Am pornit de la un pret de 82.000 de euro si am tot scazut, insa nu mai pot cobori sub suma din prezent. Am analizat si alte oferte din zona si deja sunt cu cateva mii de euro sub ele", spune proprietarul.
El adauga ca ii intelege pe cumparatorii care incearca sa obtina o reducere cat mai mare, deoarece in aceeasi situatie s-a aflat si el in urma cu trei ani. Cristian L. ii sfatuieste pe acestia sa se gandeasca ca este posibil ca, in viitor, si ei sa fie in postura de vanzatori, moment cand perceptia asupra negocierii se schimba complet.

Blocarea negocierilor
Cazurile in care o tranzactie are loc la mai putin de o saptamana de la vizualizarea proprietatii de catre client sunt foarte rare, deoarece multi cumparatori spera intr-o negociere a pretului, lucru la care multi proprietari nu mai sunt dispusi. In acest moment, intervine un blocaj in negociere. Pe de alta parte, proprietarii risca sa piarda si mai mult in viitor daca preturile mai scad.

Sursa: Maria Avramescu, expert imobiliar

Cele mai citite

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...

Rușii presează și avansează în regiunea Harkov din Ucraina

Forţele ruse au început o operaţiune ofensivă de-a lungul graniţei ruso-ucrainene din nordul regiunii Harkov şi au obţinut câştiguri tactice semnificative, conform antena3.ro. Lupte grele...
Ultima oră
Pe aceeași temă