11.1 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCâştigătorii Nobelului: Europa are nevoie de uniune fiscală

Câştigătorii Nobelului: Europa are nevoie de uniune fiscală

Iar SUA vor trebui să îşi încalce promisiunile „incredibile” făcute pensionarilor.

Laureaţii Premiului Nobel pentru economie din acest an, Thomas Sargent şi Christopher Sims, nu au o soluţie pentru criza datoriilor de stat din Europa, însă recomandă guvernelor din zona euro să se îndrepte către o uniune fiscală dacă vor ca moneda unică să supravieţuiască, transmite Reuters. „Pentru supravieţuirea euro, zona euro trebuie să găsească o modalitate de împărtăşire a poverilor fiscale”, a declarat Sims la o conferinţă susţinută la Universitatea Princeton. Sims, profesor de economie la Universitatea Princeton, a adăugat că Banca Centrală Europeană are nevoie de o autoritate fiscală centrală în zona euro. Sargent a avertizat, la rândul său, că nu a găsit o soluţie simplă la criza economică mondială. „Încercăm să experimentăm în modelele noastre pentru a nu distruge lumea”, a arătat el. Sims a afirmat că revenirea economiei mondiale „necesită, din păcate, mult lucru mărunt, care presupune analiza datelor”, adăugând însă că metodele pe care le-au folosit cei doi economişti sunt „esenţiale” pentru găsirea soluţiei de ieşire din criză.

„America îşi va încălca promisiunile făcute pensionarilor”

Cei doi laureaţi ai Premiului Nobel au arătat că nu există „un glonţ de argint” pentru rezolvarea problemelor economice ale SUA. Sargent a criticat însă modul în care sunt dezbătute problemele fiscale ale ţării.

El a arătat că nu se pune problema sustenabilităţii perspectivei fiscale a SUA, ci a promisiunilor care vor fi onorate, sau nu, de politicieni. Unele promisiuni ale guvernului american, în principal cele privind taxele sau pensiile din sistemul public şi programele de sănătate destinate pensionarilor, nu vor fi onorate, anticipează Sargent. „Nu este clar care dintre aceste promisiuni incredibile va fi încălcată mai întâi”, a spus el. Autorităţile de la Washington încearcă să găsească o soluţie de reducere a deficitului bugetar al SUA, care a fost de 8,6% din PIB, respectiv 1.300 miliarde de dolari în anul fiscal 2010-2011. Dezbaterile dintre cele două partide dominante au devenit foarte dure în acest an, politicienii oscilând între reducerea cheltuielilor şi creşterea taxelor.

Ce au cercetat câştigătorii

Cei doi economişti americani au câştigat luni Premiul Nobel pentru progresele reuşite în cercetarea efectelor măsurilor de politică economică asupra economiei reale. Rezultatele lor sunt folosite de guverne pentru anticiparea eficacităţii măsurilor pregătite.

Sargent şi Sims, în vârstă de 68 de ani, au cercetat separat, în anii ’70, relaţia cauză-efect în macroeconomia modernă, inclusiv legătura complexă dintre politica fiscală şi politica monetară, pe de o parte, şi aşteptările populaţiei şi mediului de afaceri, pe de altă parte.

„Panica şi crizele, ceea ce se întâmplă acum în Europa cu moneda euro, se rezumă la aşteptări privind ce urmează să facă ceilalţi”, comentează Sargent, profesor la New York University. Spre exemplu, efectuarea de cheltuieli publice pentru a sprijini o economie cu probleme
este mai puţin eficace atunci când lumea vede limitele resurselor financiare ale statului şi se aşteaptă la încheierea programului de stimulare.

Sargent a arătat, în lucrările lui, că politica monetară poate fi eficientă în combaterea inflaţiei doar în măsura în care populaţia şi agenţii economici nu-şi schimbă comportamentul ca urmare a intenţiilor băncii centrale.

Criza a devenit sistemică

Criza datoriilor de stat din zona euro a devenit „sistemică” şi Europa trebuie să acţioneze la unison pentru a evita un dezastru, a declarat marţi preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, adăugând că „nu mai este timp de pierdut”, transmite agenţia Reuters, citată de Mediafax. Oficialul a adăugat că economia reală a devenit vulnerabilă la riscuri tot mai grave o dată cu intrarea băncilor europene într-o zonă periculoasă.

Trichet a arătat că Fondul European de Stabilitate Financiară ar trebui să devină cât mai flexibil, însă fără implicarea BCE în finanţarea acestuia. “În ultimele trei săptămâni, situaţia a continuat să fie tot mai gravă. Criza este sistemică şi trebuie atacată decisiv. Gradul ridicat de interconectare din sistemul financiar al UE a condus la creşterea rapidă a riscului de contagiune semnificativă. Ameninţă stabilitatea financiară în UE ca întreg şi afectează economia reală în Europa şi dincolo de graniţele ei”, a declarat Trichet în faţa Comisiei de Economie şi Politică Monetară din Parlamentul European. Trichet a cerut guvernelor şi autorităţilor europene să acţioneze împreună pentru a rezolva criza, adăugând că orice întârziere ar fi dezastruoasă. „Este urgent ca toate autorităţile să acţioneze la unison, cu un angajament total de apărare a stabilităţii financiare”, a arătat oficialul.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

Inundațiile din Brazilia au făcut 143 de morți. Guvernul anunță cheltuieli de urgență

Bilanțul victimelor ploilor abundente din statul brazilian Rio Grande do Sul a crescut la 143 de morți, a anunțat duminică organul guvernamental local de...
Ultima oră
Pe aceeași temă