16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCare sunt cele mai întâlnite boli pe care le-au făcut românii din...

Care sunt cele mai întâlnite boli pe care le-au făcut românii din cauza jobului

Un studiu asupra morbidităţii privind bolile profesionale, arătat că anul 2015 au fost raportate cele mai puţine îmbolnăviri profesionale din 2005 până anul trecut, informează B1tv.

Cei mai mulţi salariaţi au fost diagnosticaţi cu boli cauzate de suprasolicitarea aparatului locomotor, cu silicoză, bronşită cronică, toate cauzate de condiţiile în care muncesc.

Meseriile care au îmbolnăvit cei mai mulţi salariaţi sunt: lăcătuş mecanic, miner, preparator-presator produse din cărbune, maşinist pod rulant.

Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar, compartimentul sănătate ocupaţională şi mediul de muncă, a publicat recent raportul morbidităţii profesionale în România, în 2015.

Cele mai multe persoane care au fost diagnosticate cu boli profesionale în cursul anului trecut locuiesc în judeţele Olt, Hundoara, Mureş, Gorj, Prahova, Cluj, Bucureşti, Maramureş, Buzău, Argeş, în această succesiune, potrivit informaţiilor centralizate de Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar.

În contrast, în opt judeţe nu s-a raportat niciun caz de îmbolnăvire profesională în 2015. Acestea sunt: Vaslui, Vrancea, Alba, Braşov, Giurgiu, Ialomiţa, Satu-Mare, Sălaj.

Cei mai mulţi salariaţi (333 în valoare absolută) au fost diagnosticaţi anul trecut cu boli profesionale din cauza suprasolicitării aparatului locomotor. Astfel că :

    246 de persoane s-au îmbolnăvit anul trecut de silicoză.
    72 de salariaţi s-au îmbolnăvit în 2015 de bronşită cronică, 35 de oameni s-au intoxicat iar 30 de salariaţi au fost diagnosticaţi cu astm bronşic din cauza condiţiilor în care lucrau.
    O scădere semnificativă înregistrează numărul de îmbolnăviri de azbestoză. În 2015 numărul lor a scăzut la 20, de la 249 în 2014.
    Şapte salariaţi au fost diagnosticaţi anul trecut cu cancer profesional, cu trei mai mulţi decât în 2014.

Meseriile la care s-au înregistrat cele mai multe persoane diagnosticate în 2015 cu boală profesională sunt: lăcătuş mecanic (130 persoane cu boli profesionale), miner (82 de persoane), preparator-presator produse din cărbune (54 de persoane), maşinist pod rulant (33 de persoane), turnător-formator (32 de persoane) şi lăcătuş de mină (30 de persoane), se arată în raportul morbidităţii profesionale în România, în 2015.

Cele mai citite

Razie în portul Constanța. Oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de 34.000 de lei

La data de 10 mai, polițiștii din diverse structuri ale ordinei publice, rutiere și de siguranță a transporturilor au efectuat o acțiune de control...

Familia Regală a României în centrul evenimentelor prilejuite de Ziua de 10 Mai

Ca în fiecare an de 10 Mai, Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Radu, având alături pe Altețele Lor Regale Principesele Sofia și...

Razie în portul Constanța. Oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de 34.000 de lei

La data de 10 mai, polițiștii din diverse structuri ale ordinei publice, rutiere și de siguranță a transporturilor au efectuat o acțiune de control...
Ultima oră
Pe aceeași temă