Câteva zeci de mii de proprietari care nu au apucat încฤ sฤ primeascฤ depฤgubirile pentru casele naลฃionalizate de regimul comunist, vor mai primi doar 15% din valoarea realฤ a bunurilor, pe o perioadฤ eลalonatฤ de 10-12 ani.
Modificฤrile sunt avansate de Guvern într-un proiect de lege, care urmeazฤ sฤ fie lansat în dezbatere publicฤ ลi, ulterior, transmis Parlamentului.
Fฤrฤ restituiri în naturฤ
Reprezentanลฃii asociaลฃiilor foลtilor proprietari susลฃin însฤ cฤ nu este primul proiect de acest gen, doar în ultimele 6 luni fiind lansate 3-4 astfel de proiecte.
„Încฤ nu am vฤzut noua variantฤ de proiect ce urmeazฤ sฤ fie lansatฤ în dezbatere publicฤ. În schimb, încฤ de anul trecut circula o variantฤ în care despฤgubirea era plafonatฤ în jurul sumei de 100.000 de euro, cu o perioadฤ de restituire de 10-15 ani.
Va trebui sฤ vedem când va fi lansat proiectul, dacฤ va fi lansat ลi dacฤ ordonanลฃa mai trece ลi de aprobarea Parlamentului. Sฤ nu uitฤm cฤ este un an electoral”, a declarat preลedinte;e Asociaลฃiei pentru Proprietate Privatฤ, avocatul Cฤlin Ispravnic.
Proiectul mai prevede cฤ vor fi eliminate mฤsurile reparatorii prin acordarea în naturฤ a proprietฤลฃii sau compensarea cu alte bunuri, fiind acceptatฤ doar plata despฤgubirilor în condiลฃiile acestui proiect de lege.
„Atât îลi permite statul sฤ aloce”, a declarat, la Guvern, preลedintele Autoritฤลฃii Naลฃionale pentru Restituirea Proprietฤลฃilor (ANRM), Dorina Danielescu, potrivit Mediafax.
Pentru depunerea dosarului de despฤgubire va fi stabilit un termen de decฤdere de 60 zile, care va putea fi prelungit doar o singurฤ datฤ, cu maximum 30 zile.
În luna februarie, Guvernul a decis sฤ suspende pentru ลase luni emiterea titlurilor de despฤgubire pentru proprietฤลฃile naลฃionalizate de regimul comunist. Totodatฤ, premierul Rฤzvan Ungureanu a sesizat Parchetul cu privire constatฤrile din raportul de audit realizat la ANRP, „unde peste 80% din dosarele soluลฃionate pe fond funciar nu aveau ataลate certificatele de moลtenitor”.
„Grilฤ ca la notar”
Suspendarea emiterii tilurilor de despฤgubire a fost justificatฤ de reprezentanลฃii Executivului prin „necesitatea reformei în domeniul restituirii proprietฤลฃilor naลฃionalizate” ลi nu are legฤturฤ directฤ cu neregulile din dosarele înregistrate la ANRP.
Foลtii proprietari considerฤ însฤ cฤ proiectul de ordonanลฃฤ de urgenลฃฤ de suspendare a emiterii titlurilor de proprietate avea scopul de acoperi perioada pânฤ la care guvernul va emite legea care va plafona despฤgubirile acordate foลtilor proprietari.
„La sfârลitul lui martie, expira termenul de 18 luni, acordat de Curtea Europeanฤ a Drepturilor Omului prin care statul român este obligat sฤ rezolve problema restituirii proprietฤลฃilor naลฃionalizate de comuniลti. Totodatฤ, Curtea Europeanฤ a transmis cu titlul de recomandare autoritฤลฃilor din România, faptul cฤ pot limita valoarea despฤgubirilor.
Nu a fost vorba de o impunere, însฤ statul pregฤteลte foลtilor proprietari o grilฤ unitarฤ ca la notar, cu valori maximale de restituire. Foลtii proprietari nu vor mai fi despฤgubiลฃi la valoarea realฤ a propritฤลฃilor confiscate abuziv. Se produce astfel încฤ o nedreptate foลtilor proprietari: dupฤ ce cฤ regimul comunist i-a lฤsat fฤrฤ case, acum vine statul ลi nu le mai dฤ nici mฤcar despฤgubirea integralฤ”, a declarat Radu Arseni, avocat colaborator al Asociaลฃiei Proprietarilor Deposedaลฃi Abuziv de Stat.
Preลedintele Asociaลฃiei pentru Proprietate Privatฤ apreciazฤ cฤ 70% din foลtii proprietari mai au încฤde primit despฤgubiri.
„În general, despฤgubirile mari au fost plฤtite. Au rฤmas cei mulลฃi ลi care au de primit despฤgubiri mai mici. Toatฤ lumea ลtie cฤ s-a practicat cesionarea drepturilor litigioase. Procedura în sine este perfect legalฤ, dar discutabil rฤmâne faptul cฤ cei care cumpฤrau drepturile litigioase obลฃineau la foarte scurt timp ลi despฤgubirile”, a menลฃionat avocatul Cฤlin Ispravnic.