10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBuget 2012: Nici salarii mărite, nici impozite mai mici

Buget 2012: Nici salarii mărite, nici impozite mai mici

Limita de 3% în care va trebui să se încadreze deficitul bugetar şi perspectivele mai slabe de creştere economică lasă Guvernul fără bani în plus anul viitor.

Bugetul pentru anul viitor se va întinde „atât cât va permite plapuma” şi va include  „politici raţionale”, fiind foarte puţine şanse pentru o reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, în timp ce o majorare a salariilor pentru bugetari va depinde de creşterea economică, a declarat premierul Emil Boc. „Bugetul pentru 2012 se va întinde atât cât ne va permite plapuma. România nu îşi poate permite derapaje populiste şi nu are voie să rişte nimic, pentru a nu ajunge în situaţia Greciei. Trebuie pornit de la politici extrem de echilibrate şi raţionale”, a spus Boc. Întrebat dacă în aceste condiţii pot exista aşteptări pentru reducerea contribuţiilor sociale anul viitor, şeful Guvernului a arătat că, la acest moment, şansele ca o astfel de măsură să fie luată în calcul în construcţia bugetară sunt foarte puţine. El a arătat de asemenea că o majorare a salariilor în sectorul bugetar va depinde de nivelul creşterii economice.

Băsescu: Deficitul e prea scump

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că României îi va fi foarte greu să susţină financiar un deficit de 3% din cauza dobânzilor foarte mari care se percep la credite. „Toate analizele pe care le-am făcut şi cu domnul prim-ministru şi cu Ministerul de Finanţe ne arată că, datorită condiţiilor de creştere a costului finanţării, practic ar fi extrem de greu să susţinem financiar un deficit de 3%, datorită dobânzilor foarte mari care se percep acum la credite şi datorită lipsei banilor”, a declarat Traian Băsescu.

Se întoarce FMI

Discuţiile care încep săptămâna aceasta cu misiunea de evaluare a acordului preventiv privind construcţia bugetului pe 2012 pornesc de la o prognoză de creştere economică de 2,3-2,5% şi un deficit bugetar în 2012 în limita a 3% din PIB, ţintă asupra căreia insistă Comisia Europeană şi mai puţin FMI.

„Se lucrează în acest moment la datele privind veniturile şi cheltuielile pe anul viitor. Cifrele finale nu au fost încă stabilite, calculele urmând să continue şi în timpul misiunii FMI şi a Comisiei Europene”, spun surse citate de Mediafax. Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor este asumată de Guvern în acordul cu FMI şi Uniunea Europeană, fiind şi o condiţie de închidere a procedurii de deficit excesiv începută de Comisia Europeană împotriva României în 2009. Draftul iniţial a fost construit pe o creştere economică de 4% în 2012, ceea ce corespunde unui PIB nominal de 590 miliarde lei, potrivit calculelor Comisiei Naţionale de Prognoză. În consecinţă, deficitul bugetar proiectat iniţial pentru anul viitor s-ar ridica la 17,7 miliarde lei, în scădere cu 6,3 miliarde lei faţă de nivelul programat pentru acest an.

Prognoza de creştere PIB pentru 2012 (%)

Autor              Veche              Nouă

FMI              4              2-2,5

BERD              3,8              1,1

BCR              2,9              1,9

BRD              2,8              2,1

Raiffeisen              3,5              2,7

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă