Vanzarile din rezerva de stat, doar cu licitatie
Consiliul Concurentei a avizat conditionat proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii privind rezervele de stat. Astfel, Consiliul a cerut ca legea sa prevada ca selectarea operatorilor economici care au incredintate spre pastrare produse din rezerva de stat se va face pe criterii clare, transpaente si nediscriminatorii. De asemenea, achizitiile realizate de Administratia Nationala a Rezervelor de Stat se vor face prin respectarea legislatiei in materia achizitiilor publice, iar operatiunile comerciale prin care unitatile teritoriale subordonate Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat sau operatorii economici specializati realizeaza vanzari de produse din rezerva de stat se vor efectua prin licitatie.
Amenzi pentru apometre fara marcaje
Punerea in circulatie a unor aparate de masura, inclusiv contoare de apa, care nu poarta marcajul de conformitate CE ar putea fi sanctionata, potrivit unui proiect de hotarare elaborat de Ministerul Economiei si Comertului cu amenzi de pana la 10.000 RON. Marcajul de conformitate va atesta faptul ca acel aparat de masura indeplineste toate standardele impuse de legislatie. Prin noua hotarare sunt aliniate la normele europene cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca 10 categorii de aparate de masura. Pentru contoarele de apa rece, eroarea maxima admisa va fi de 2%, iar pentru cele de apa calda – 3%. Contorul trebuie sa poata fi instalat astfel incat sa functioneze in orice pozitie, cu exceptia cazurilor cand exista o indicatie contrara marcata clar pe aparat.
Finantari pentru controlul poluarii
Maxim 60 de beneficiari vor putea primi finantari de la stat de 120 milioane lei noi in cadrul schemei de ajutor de stat privind prevenirea, reducerea si controlul integrat al poluarii. Schema a fost autorizata de Consiliul Concurentei, care a stabilit ca aceasta indeplineste cerintele din Regulamentul privind ajutorul de stat regional. Sprijinul va fi acordat pentru prevenirea sau minimizarea emisiilor poluante in aer, apa si sol, precum si a producerii de deseuri rezultate din activitatile cu un potential ridicat de poluare.
AVAS, actionar majoritar la 93 de firme privatizabile
Portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cuprindea, in decembrie 2005, 1.097 de firme, din care aproape jumatate sunt privatizabile. AVAS detine participatii majoritare la doar 93 de firme (din care 28 sunt firme mari, 26 mijlocii si 39 de intreprinderi mici) si pachete de actiuni mai mici de 50% la 439 de firme privatizabile. Institutia va incerca sa privatizeze firmele utilizand diverse metode, de la negocieri directe la licitatii cu strigare, sau utilizand prevederile specifice pietei de capital. Portofoliul cuprinde si 544 de firme neprivatizabile, aflate in lichidare, in dizolvare sau care nu au activitate. Institutia este implicata in 1.459 de dosare judecatoresti, fiind reclamant sau parat in 1.225 de dosare aflate spre solutionare. In 2005, a castigat 425 de procese si a pierdut alte 120.