10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBataie pe activele defunctei Daewoo Craiova

Bataie pe activele defunctei Daewoo Craiova

» Ford a cumparat la Craiova active evaluate la 690 milioane de euro, dar ar fi renuntat la bunuri evaluate la acea data la 500 milioane de euro. Ultimele vor fi administrate de o societate imobiliara, in care doar statul are garantia scrisa ca va primi 72,4% din actiuni. SIF Oltenia forteaza in instanta un angajament similar din partea Ford.

SIF Oltenia continua in instanta lupta cu gigantul Ford Motor Company (FMC) pentru activele imobiliare ale grupului Automobile Craiova SA (ACSA), de care Ford nu s-a aratat interesata in momentul semnarii contractului cu statul roman. Practic, pretul la care Ford a preluat 72,4% din actiunile Automobile Craiova includea un discount corespunzator cu valoarea acelor active, care urmau a fi cedate statului roman (AVAS).
Conform contractului de privatizare, compania americana a cumparat la sfarsitul anului 2007 pachetul majoritar de 72,4% din Automobile Craiova, societate prin care controla integral Daewoo Automobile Romania (DWAR) – devenita ulterior Ford Romania. Activele pentru care Ford a platit prin contract 57 milioane de euro insemnau fosta platforma industriala a Daewoo Craiova (109 ha) – fabrica in sine – si bunurile acesteia, precum si alte spatii in Craiova si Timisoara, insumand 500 mp construiti si 380 mp de teren.

 

Alte 34 de active, constand in terenuri si imobile din tara care au apartinut grupului Automobile Craiova, vor fi administrate de o societate imobiliara in care statul va fi actionar majoritar. Pentru aceasta insa, grupul ACSA trebuie sa treaca printr-un proces complex de restructurare, incluzand procesele de fuziune si divizare. Astfel, ACSA si Mecatim Timisoara (fostul fabricant al Lastunului) vor fi absorbite de DWAR, iar societatea rezultata va fi impartita in Societatea de Productie (fabrica unde va produce Ford) si Noua Societate (societatea imobiliara). Ulterior, conform unui acord intre parti, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va primi din partea Ford pachetul majoritar in Noua Societate, corespunzator participatiei de 72,4% din DWAR si 74,13% din Mecatim.

Actionarii minoritari nu au acord scris cu Ford
La data privatizarii, actionarii minoritari ai Automobile Craiova erau SIF Oltenia – 22,06%   si micii actionari – 5,54%. Prin contractul de privatizare, AVAS se angaja "sa depuna toate eforturile" pentru cumpararea detinerilor minoritare si sa le cedeze Ford la acelasi pret/actiune ca si pachetul majoritar. Totusi, AVAS nu a reusit sa cumpere restul actiunilor de la SIF Oltenia si micii actionari. Fortati de procesul cu SIF Oltenia, care bloca o majorare de capital de 250 milioane dolari, Ford a cumparat luna trecuta de pe piata "deal" pachetul SIF Oltenia, cu 18 milioane de euro, si a facut alte cateva achizitii de pachete minoritare.

Cine va controla acum, pe langa stat,  noua societate imobiliara?
Daca in Noua Societate doar statul va primi actiuni, in baza acordului cu Ford, rezulta ca actionarii minoritari ai Automobile Craiova existenti la momentul privatizarii au parte de un tratament discriminatoriu. Statul si-a vandut actiunile proprii la un pret cu discount, deoarece urma sa primeasca activele de care Ford nu s-a aratat interesata. Ceilalti actionari, printre care si SIF Oltenia, care si-au vandut ulterior catre Ford actiunile la Automobile Craiova la acelasi pret cu statul, deci cu discount, ar fi indreptatiti sa primeasca o cota corespunzatoare in noua societate imobiliara.

"SIF Oltenia a pastrat la ACSA 22 de actiuni in valoare de 100 de euro, pentru ca nu avem garantia ca vom primi actiuni la noua societate imobiliara. Vrem un acord scris in acest sens", spune Dinel Staicu, presedintele SIF Oltenia. "Noua Societate nu va fi dizolvata sau lichidata cel putin doi ani de la infiintare", se spune in Anexa 3 din contractul de privatizare. Activele "necumparate" erau evaluate, la o prima vedere, la 500 milioane de euro.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă