Băncile europene îşi vor reduce bilanţurile cu două mii de miliarde de euro sau 2,6 mii de miliarde de dolari în următoarele 18 luni.
Sistemul bancar european îşi va restrânge activele cu aproape 7% până la sfârşitul anului viitor, în condiţiile în care oficialii nu îşi vor îmbunătăţi politicile de răspuns la criză.
Contracţia semnificativă ar putea să pună în pericol stabilitatea financiară şi creşterea economică în Europa şi nu numai, conform previziunilor FMI, scrie Financial Times. FMI se aşteaptă ca procesul de dezintermediere să se realizeze în mare parte prin vânzarea titlurilor de valoare şi a diviziilor care nu ţin de activitatea de bază. Fondul estimează, de asemenea, că liniile de credit se vor diminua cu 1,7%.
Mai rău decât credeam
După examinarea eforturilor celor mai mari 58 de bănci europene de a-şi îmbunătăţi ratele de capitalizare, de a renunţa la afacerile neprofitabile şi de a-şi reduce dependenţa de finanţare, analiştii FMI estimează că procesul de dezintermediere va fi mai dur decât fusese anticipat.
Politici mai eficiente, precum continuarea relaxării politicii monetare de către Banca Centrală Europeană şi a reformelor structurale, precum şi progresul în procesul de restructurare a băncilor, ar genera o contracţie mai redusă a bilanţurilor, de 6%, ceea ce ar determina o creştere economică în zona euro de 0,6%.