8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024

Avalansa de amenzi

» Normele Uniunii Europene, impuse in Romania
cu duritate de catre controlorii statului.

» Intreprinzatorii se plang ca inspectorii aplica sanctiuni cu nemiluita, pentru a incasa 25% din valoarea lor ca premii.

» Nici tari mai vechi ale UE, precum Spania si Italia, nu au reusit sa respecte ceea ce se cere acum IMM-urilor romanesti.

Patronii se plang ca institutiile statului care au atributii de control (Garda de Mediu, Garda Financiara, Inspectia Sanitar-Veterinara, Protectia Consumatorului etc.) le impun cu duritate normele Uniunii Europene, amendand cu sume mari firmele care nu respecta noile dispozitii comunitare, transpuse in legislatia romaneasca. "Normele si conditiile ce trebuie indeplinite de catre agentii economici, privind integrarea in UE, sunt extrem de dure, termenele sunt prea scurte, efortul financiar – destul de consistent, iar in cazul nerespectarii lor amenzile practicate sunt foarte mari. Asistam la o intensificare a controalelor dupa integrarea in UE", a declarat Marian Filimon, vicepresedinte al Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). El a adaugat ca nici IMM-urile din Spania, Italia si Portugalia, tari mai vechi ale UE, nu au reusit sa respecte ceea ce se cere acum IMM-urilor romanesti.

Taxe de imbogatire
Patronatele sustin ca este vorba de un exces de zel al controlorilor statului. Acesta ar decurge din legislatia care permite stimularea inspectorilor cu premii acordate din amenzile incasate. In prezent, personalul Garzii Financiare beneficiaza de stimulente in procent de 15% din sumele incasate pentru bugetul statului ca urmare a controlului, reprezentand amenzi si sume confiscate, si in procent de 7% din sumele provenite din valorificarea bunurilor rezultate din confiscari, dupa deducerea cheltuielilor efectuate in scopul valorificarii acestora (art. 13 din Ordonanta de Urgenta nr. 91/2003). Pentru Garda de Mediu, 25% din amenzi se intorc la fondul institutiei, pentru premieri. "Stabilirea de stimulente ca procent din amenzile incasate creeaza cadrul pentru realizarea a numeroase abuzuri de catre inspectorii de control, care sunt personal interesati sa aplice amenzi cat mai multe si cat mai mari, pentru beneficii salariale. Se poate spune ca exista un plan la amenzi. Cand se apropie sfarsitul lunii, se face un prim bilant al amenzilor date si, daca nu e corespunzator, se da drumul de urgenta la noi controale", a aratat Filimon. El a concluzionat ca, astfel, functionarii statului se imbogatesc, iar firmele sufera.
Potrivit CNIPMMR, amenzile si celelalte greutati cu care se confrunta firmele fac ca falimentul sa bantuie in intreaga economie. Astfel, numarul societatilor intrate in faliment anul trecut a depasit 4.500, in crestere cu 45% fata de anul 2005. In acest an, intreprinzatorii estimeaza ca numarul firmelor falimentare ar putea fi cu 120% mai mare decat acum doi ani, adica aproximativ 7.000.

Propuneri
Oamenii de afaceri propun: abrogarea legilor care stipuleaza acordarea de stimulente pentru inspectorii de control; eliminarea abuzurilor inspectorilor si a planurilor de amenzi; dezvoltarea actiunilor de informare si preventie; imbunatatirea relatiei IMM-urilor cu autoritatile; eliminarea suprapunerilor de atributii de control; desfiintarea Garzii de Mediu si transferarea sa la agentiile regionale de mediu.

REPLICA

Inspectorii Garzii Financiare sustin, in replica, faptul ca ei aplica doar legea, nefiind abilitati sa modifice primele controlorilor. "Orice solicitare de acest fel tine de Ministerul Finantelor, nu de noi", au precizat surse din cadrul institutiei de control. Referitor la acuzatia potrivit careia ar exista planuri de amenzi, prin aplicarea carora firmele falimenteaza, controlorii spun ca aceasta marota a fost fluturata si acum 2-3 ani, cand s-a adoptat noua lege a amenzilor si a confiscarilor.

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă