12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAstra rămâne lider în asigurări pentru al treilea an consecutiv

Astra rămâne lider în asigurări pentru al treilea an consecutiv

Societatea de asigurare a consemnat în 2012 prime brute subscrise de peste 1,13 miliarde lei, rezultat care o plasează pe primul loc în topul de profil. Astra a marcat o creştere cu peste 12%.

Astra Asigurări a încheiat şi anul 2012 în poziţia de lider de piaţă. Cu prime brute subscrise în valoare de aproximativ 1,13 miliarde lei, societatea de asigurare cu capital integral românesc se situează peste Omniasig VIG. Potrivit rezultatelor preliminare ale grupului austriac, afacerile societăţii rezultate din fuziunea BCR Asigurări cu Omniasig au depăşit cu puţin pragul de un miliard de lei.

Segmentul auto continuă să deţină cea mai importantă pondere în structura vânzărilor companiei, cu prime brute de peste 526 de milioane de lei. O evoluţie bună au avut asigurările de clădiri şi bunuri, care au ajuns la aproximativ 20% din afacerile companiei, după o creştere până la 223,64 milioane de lei.

Cea mai spectaculoasă evoluţie au înregistrat-o poliţele de sănătate, cu un avans de 137% faţă de 2011, şi asigurările de viaţă, cu o creştere de 47%. „În 2013 ne vom concentra pe menţinerea poziţiei de lider al pieţei şi vom pune accent pe îmbunătăţirea serviciilor pentru clienţi şi pe dezvoltarea segmentelor de asigurări de viaţă şi sănătate, property şi CASCO.

Consider,  de asemenea, că 2013 va fi anul în care piaţa asigurărilor va avea o creştere cu două cifre, de 15 procente“, comentează Iulius Alin Bucşa, preşedintele Astra Asigurări.

Ce a făcut piaţa în 2012

Companiile de asigurări au subscris, în 2012, prime brute totale de 8,3 miliarde lei, în creştere cu circa 6% comparativ cu anul 2011, potrivit cifrelor raportate Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor de către asigurători. Pe segmentul asigurărilor generale, subscrierile asigurătorilor s-au situat la 6,5 miliarde lei, înregistrându-se astfel o creştere cu peste 6,3% faţă de anul anterior.

Asigurările de viaţă au generat subscrieri de 1,8 miliarde lei, nivel cu 3,75% mai mare faţă de cel raportat în 2011. În portofoliul de asigurări generale, ponderea cea mai mare, respectiv de 79% din total, a fost deţinută de subscrierile pentru clasele de asigurări auto – Casco şi RCA – şi de cele pentru asigurările de incendiu şi alte calamităţi naturale. Asigurările facultative Casco au deţinut o pondere de aproape 30% din portofoliul total de asigurări generale, cu subscrieri de peste 1,9 miliarde lei, în scădere cu 3,72% faţă de 2011. 

Tendinţa de scădere a subscrierilor pe această clasă de asigurări a încetinit semnificativ, comparativ cu cea înregistrată pentru perioada 2011/2010, când s-a situat la 18,79%. Pe zona asigurărilor de incendiu şi alte calamităţi naturale s-a înregistrat o scădere ce a depăşit 8%, aferentă unei valori a subscrierilor de aproape 1,1 miliarde lei.

Pe clasa asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA şi CMR), volumul primelor brute subscrise s-a situat la circa 2,1 miliarde lei, în creştere cu 8,34%. Evoluţia pozitivă pe zona de subscrieri a fost însoţită de o tendinţă similară, înregistrată la nivelul ratei daunei brute pentru această clasă de asigurări, care s-a situat la 82,51%, la sfârşitul anului 2012, faţă de nivelul de 103,46% înregistrat la finele anului anterior. Deşi scăderea ratei daunei brute este un semnal pozitiv, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor consideră că pentru menţinerea acestei tendinţe sunt foarte importante corectitudinea şi prudenţialitatea estimărilor proprii ale fiecărui asigurător în ceea ce priveşte daunele pentru RCA. Pe segmentul asigurărilor de viaţă, clasele cu ponderi semnificative în structura portofoliului au fost următoarele: Clasa AI – asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare – care a generat subscrieri de 1,1 miliarde lei, nivel ce l-a depăşit cu 3,49% pe cel înregistrat în 2011; Clasa AIII – asigurări de viaţă şi anuităţi care sunt legate de fonduri de investiţii – cu un volum de subscrieri de 626,3 miliarde lei, în creştere cu 2,21% faţă de anul precedent. Volumul total de indemnizaţii brute plătite de asigurători în 2012 s-a situat la aproape 5,2 miliarde lei, nivel în creştere cu 6,33% faţă de 2011.

Plăţi de un miliard de euro

În baza contractelor de asigurări generale, asigurătorii au plătit daune de peste 4,4 miliarde lei, valoare în creştere cu 6,22% faţă de cifrele raportate la sfârşitul anului precedent.

Rata combinată pe segmentul asigurărilor generale – rata daunei şi rata cheltuielilor – s-a menţinut şi în 2012 la un nivel de peste 100%, ceea ce arată că asigurătorii au înregistrat pierdere din activitatea de subscriere aferentă asigurărilor generale.

Sumele plătite pentru indemnizaţii brute, maturităţi şi răscumpărări aferente asigurărilor de viaţă s-au ridicat la aproape 732 milioane lei, înregistrând o creştere cu 7% faţă de 2011. La sfârşitul anului trecut, valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de asigurători s-a situat la peste 12,4 miliarde lei, nivel în creştere cu 5,47% faţă de cel înregistrat la sfârşitul anului 2011. Din valoarea totală a rezervelor, cea aferentă asigurărilor generale s-a situat la aproape 7 miliarde lei, iar cea pentru asigurări de viaţă, la mai mult de 5,4 miliarde lei.

Valoarea primelor intermediate de brokerii de asigurare au totalizat în anul 2012 aproape 3,6 miliarde lei, nivel în creştere cu 15% faţă de anul 2011. Raportat la totalul primelor brute subscrise de asigurători, de 8,3 miliarde lei, gradul de intermediere în anul 2012 s-a situat la 43,34%. Pe segmentul asigurărilor generale, gradul de intermediere s-a apropiat de 54%, iar pe cel al asigurărilor de viaţă s-a situat la 5,39%. Veniturile brokerilor de asigurare obţinute din activitatea de intermediere a produselor de asigurări au totalizat în anul 2012 707,8 milioane lei, valoare în creştere cu 17% faţă de anul 2011. 

Cine este Astra Asigurări

ASTRA Asigurări activează pe piaţa din România de peste două decenii. Compania s-a desprins în 1991 din fostul ADAS, colosul asigurărilor deţinut în anii ’90 de către statul român. ASTRA Asigurări a beneficiat astfel de experienţa dobândită pe piaţa naţională şi internaţională, începându-şi activitatea cu o echipă puternică de profesionişti în domeniul asigurărilor. Din 1991, compania a trecut printr-un proces de transformare şi înnoire, iar strategia de business adoptată în ultimii ani a dat rezultate vizibile.

În 2010 şi 2011 rezultatele financiare au plasat ASTRA Asigurări în poziţia de lider de piaţă pe segmentele de aviaţie, property şi RCA. Compania s-a axat în special pe segmentul de retail şi a dezvoltat parteneriate de interconectare cu cei mai importanţi brokeri ai pieţei, prin intermediul celui mai dinamic canal de vânzare din România.

ASTRA Asigurări a deschis două sucursale în afara teritoriului României, în Ungaria, la finele anului 2010 (ASTRA BIZTOSITO), respectiv în Slovacia (ASTRA POISTOVNA) în decembrie 2012.

În 2013 ne vom concentra pe menţi­nerea poziţiei de lider al pieţii şi vom pune accent pe îmbunătăţirea serviciilor pentru clienţi şi pe dezvoltarea segmentelor de asigurări de viaţă şi sănătate, property şi CASCO.“ Alin Bucşa, preşedinte Astra Asigurări

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă