10.3 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAnghel N. Rugina (1913-2008)

Anghel N. Rugina (1913-2008)

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a aflat cu profunda tristete de trecerea la cele vesnice, departe de tara, a profesorului Anghel N. Rugina, reputat economist american de origine romana.

Savantul Anghel Rugina s-a nascut in comuna Buciumeni, judetul Tecuci (azi Galati), la 24 mai/6 iunie 1913, in familia unui agricultor cultivator de vita-de-vie. Dupa absolvirea scolii Comerciale Elementare din Tecuci (1928), si-a continuat studiile la scoala Superioara de Comert din Galati, pe care a absolvit-o in 1932. Patru ani mai tarziu, a devenit licentiat al Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti, Sectia Administrativa. Dupa satisfacerea stagiului militar la scoala de Cavalerie din Targoviste, a sustinut examenul de intrare la Banca Nationala a Romaniei, unde a fost repartizat la Serviciul Devizelor din cadrul Relatiilor cu strainatatea, in calitate de impiegat, clasa a VIII-a. A fost mobilizat in Armata Romana si a luptat pe frontul de est in cel de-al doilea razboi mondial, fiind ranit. In anul 1942 si-a sustinut teza de doctorat, intitulata "Viata si opera economica a lui Dionisie Pop Martian".

La recomandarea lui Victor Slavescu si cu sustinerea viceguvernatorului Oscar Kiriacescu, Banca Nationala a Romaniei l-a trimis la studii la Universitatea din Berlin, de unde s-a transferat la Universitatea din Freiburg. Aici, sub indrumarea profesorului Walter Eucken, a obtinut al doilea doctorat in anul 1947. In anul 1950 a fost invitat in Statele Unite ale Americii, unde a devenit cetatean american (1955) si a predat cursuri de economie politica si finante la mai multe universitati: Universitatea din Portland, Oregon (1950-1952), Niagara University, New York (1954-1958), Northeastern University, Boston (1958-1983). In acelasi timp, Anghel Rugina a continuat sa faca cercetare (la Biblioteca Congresului American, la Federal System Reserve, la Fondul Monetar International si la Banca Mondiala), indeplinind si alte demnitati (presedinte al Comisiei de Experti Economici de pe langa statul Massachusetts; presedinte al International Society for Intercommunication of New Ideas).

Cel de-al patrulea Congres Mondial de Economie Sociala, organizat in onoarea lui Anghel Rugina la Toronto in august 1986, a avut ca tema principala "Drumul inainte – a treia revolutie in gandirea economica".
Dupa 1989, Anghel N. Rugina a facut nenumarate vizite in Romania, a propus un plan de refacere si stabilizare economica, monetara si financiara si a fost ales membru de onoare al Academiei Romane si al Asociatiei Generale a Economistilor din Romania. Cu acest prilej, acad. N.N. Constantinescu aprecia ca Anghel N. Rugina "nu este numai un prestigios specialist in domeniul stiintei economice, cu rezultate remarcabile in cercetare, dar si un om admirabil, care, punand pregatirea sa exceptionala in slujba analizei lucide si a stabilirii la rece a diagnosticului unei economii, pune dupa aceea tot sufletul si inima sa fierbinte in serviciul luptei pentru insanatosirea economiei".

 

In anii care au urmat, meritele deosebite ale profesorului A.N. Rugina au fost recunoscute si prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa de catre mai multe universitati din Romania: Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati, Universitatea "Ovidius" din Constanta, Universitatea de Vest din Timisoara.
De asemenea, Anghel N. Rugina a revenit de mai multe ori la Banca Nationala a Romaniei, institutia unde si-a inceput activitatea profesionala si care l-a sustinut in vederea frecventarii studiilor in strainatate. Aici a fost primit de Consiliul de Administratie al BNR si a conferentiat in prezenta guvernatorului Mugur Isarescu, care a exprimat public sentimentele de pretuire ale specialistilor bancii centrale fata de personalitatea lui Anghel N. Rugina.

Savantul Anghel N. Rugina a publicat peste 50 de lucrari, printre care: "Capitalisme, Socialisme ou Libéralisme Sociale" (1965), "Programme de Stabilisation Economique, Financier et Sociale pour la France" (1959), "A Reorganisation Plan of the International Monetary Fund" (1973), "Principia Oeconomica: New and Old Foundations of Economic Analysis" (1986), "Principia Metodologica: A Bridge from Economics to all other Natural Sciences. Toward a Methodological Unification of all Sciences" (1989), "Un «miracol economic» in Romania este inca posibil!" (1992), "Teoria si practica economica in epoca de tranzitie si dupa" (1994).
Marcand gandirea economica a secolului al XX-lea si a inceputului secolului al XXI-lea, savantul Anghel N. Rugina a fost una dintre cele mai autorizate voci romanesti in dezbaterile internationale si disparitia sa reprezinta o mare pierdere pentru cultura romana.

Dumnezeu sa-i ocroteasca pacea vesnica!
Bucuresti, 16 decembrie 2008

Cele mai citite

O lovitură israeliană a vizat suburbiile sudice ale Beirutului

O lovitură israeliană a vizat luni cartierul Ouzai, în suburbiile sudice ale Beirutului, la scurt timp după ce armata israeliană le-a cerut locuitorilor din...

Inaugurare parc fotovoltaic de 50 MW cu baterii de stocare

Un nou parc fotovoltaic cu o putere instalată de peste 50 MW în panouri fotovoltaice, plus 20MWh stocare în baterii, a fost inaugurat. La...

Summit-ul BRICS 2024: Premierul indian, Narendra Modi, i-a spus lui Vladimir Putin, că dorește pacea în Ucraina

Rusia va găzdui, până joi, aproximativ douăzeci de lideri la Kazan, pe Volga Summitul BRICS reunește 22 de lideri, inclusiv președintele chinez Xi Jinping, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă