2.4 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăInternaționalSummit-ul BRICS 2024: Premierul indian, Narendra Modi, i-a spus lui Vladimir Putin,...

Summit-ul BRICS 2024: Premierul indian, Narendra Modi, i-a spus lui Vladimir Putin, că dorește pacea în Ucraina

Rusia va găzdui, până joi, aproximativ douăzeci de lideri la Kazan, pe Volga

Summitul BRICS reunește 22 de lideri, inclusiv președintele chinez Xi Jinping, care reprezintă 45% din populația lumii și 35% din economia globală. Summitul are loc în timp ce șefii finanțelor lumii se întâlnesc la Washington, pe fondul războiului din Orientul Mijlociu și din Ucraina, a unei economii chineze în declin și a temerilor că alegerile din SUA ar putea declanșa noi bătălii comerciale, scrie Reuters.

Odată cu extinderea BRICS și cu o listă de așteptare a potențialilor membri, există neliniștea că extinderea va face grupul greu de manevrat. China și India, principalii cumpărători de petrol rusesc, au relații dificile, în timp ce există puțină concordie și între națiunile arabe și Iran.

Premierul Indiei, Narendra Modi i-a transmis lui Putin că New Delhi este gata să contribuie la realizarea unui armistițiu pentru a pune capăt celui mai devastator conflict din Europa, după cel de-al Doilea Răboi Mondial. Putin, care a ordonat zeci de mii de trupe să intre în Ucraina, în februarie 2022, dorește ca summitul BRICS să arate puterea în creștere a lumii non-occidentale, după ce Statele Unite și aliații săi europeni și asiatici au încercat să izoleze Rusia, mai notează Reuters.

„Susținem pe deplin restabilirea timpurie a păcii și stabilității. Toate eforturile noastre acordă prioritate umanității. India este pregătită să ofere tot sprijinul posibil în vremurile viitoare”, a spus Modi, adăugând că va discuta problemele cu Putin.

Liderul de la Kremlin, considerat de Occident drept un criminal de război, i-a mulțumit premierului Modi, pentru că a acceptat invitația de a vizita Kazan, un oraș de pe malul Volgăi și a spus că Rusia și India împărtășesc un „parteneriat strategic privilegiat”.

Întrebat de reporteri despre perspectivele păcii, Putin a spus că Moscova nu va schimba cele patru regiuni din estul Ucrainei, despre care spune că acum fac parte din Rusia și că Moscova dorește ca interesele sale de securitate pe termen lung, să fie luate în considerare în Europa.

Două surse ruse au spus că, deși la Moscova se vorbește din ce în ce mai mult despre un posibil acord de încetare a focului, nu a fost încă nimic concret și că lumea așteaptă rezultatul alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie, din Statele Unite.

Rusia avansează și controlează acum aproximativ o cincime din Ucraina, inclusiv Crimeea pe care a confiscat-o și a anexat-o unilateral în 2014, aproximativ 80% din Donbas – o zonă de cărbune și oțel care cuprinde regiunile Donețk și Lugansk – și peste 70% din regiunile Zaporizhzhia și Herson. Putin a spus că Occidentul și-a dat seama acum că Rusia va fi învingătoare, dar că este deschis la discuții bazate pe proiectele de acorduri de încetare a focului, încheiate la Istanbul în aprilie 2022.

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și-a anulat călătoria, la sfatul medicului, după o accidentare la cap la domiciliu.

Acronimul BRIC a fost inventat în 2001 de către atunci, economistul șef al Goldman Sachs, Jim O’Neill, într-o lucrare de cercetare care a subliniat potențialul masiv de creștere al Braziliei, Rusiei, Indiei și Chinei în acest secol. Rusia, India și China au început să se întâlnească formal, adăugând în cele din urmă Brazilia, apoi Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite. Arabia Saudită încă nu a aderat oficial.

Se estimează că ponderea BRICS în PIB-ul global va crește la 37% până la sfârșitul acestui deceniu, în timp ce ponderea reprezentată de Grupul celor șapte mari economii occidentale, va scădea la aproximativ 28% de la 30% în acest an, potrivit datelor Fondului Monetar Internațional. Rusia încearcă să convingă țările BRICS să construiască o platformă alternativă pentru plăți internaționale, care să fie imună la sancțiunile occidentale.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Israelul și-ar putea extinde suveranitatea asupra coloniilor evreiești din Cisiordania ocupată în 2025

Ministrul de finanţe israelian Bezalel Smotrich, liderul Partidului Sionist Religios, de extremă dreapta, a promis luni extinderea în 2025 a suveranităţii Israelului asupra coloniilor...

Rusia dă vina pe Ucraina pentru dronele căzute în Republica Moldova

Rusia respinge acuzațiile Moldovei cu privire la incidentul cu dronele căzute pe teritoriul său, după ce autoritățile de la Chișinău au convocat ambasadorul rus...

Audierea ultimilor șase comisari europeni desemnați, printre care și Roxana Mînzatu, va avea loc marți în Parlamentul European

Ultimii şase comisari europeni desemnaţi, cei propuşi pentru funcţiile de vicepreşedinţi executivi ai Comisiei Europene, între care şi reprezentanta României, Roxana Mînzatu, sunt audiaţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă