19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAjutoare financiare pentru investitii

Ajutoare financiare pentru investitii

» Agentii economici care si-au reinvestit profitul pot primi alocatii nerambursabile de cate 100 mii de lei.

» Vor fi sprijinite doar societatile private "curate", cu pana la 249 de salariati, fara datorii si cu bilant pozitiv.

» Banii pot fi cheltuiti atat pe echipamente tehnologice si computere, cat si pentru achizitia de brevete sau licente.

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) vor fi sprijinite sa-si consolideze capitalul (si astfel sa faca fata competitiei de pe piata unica), prin ajutoare nerambursabile de pana la 100 mii lei pentru fiecare beneficiar, in limita sumelor platite de acesta pentru profitul brut reinvestit. Programul va fi gestionat de catre Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, care a emis instructiunile pentru derularea lui (Ordinul 54/2007).

Conditii
Pot beneficia de ajutoare agentii economici care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: sunt societati comerciale sau cooperative cu pana la 249 de salariati; realizeaza o cifra de afaceri neta de pana la 50 de milioane de euro (echivalent in lei) sau detin active totale care nu depasesc 43 de milioane de euro (conform ultimei situatii financiare aprobate, respectiv 31 decembrie 2006); nu sunt in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, insolventa, faliment; activitatea lor nu este suspendata temporar; au capital social integral privat, sunt inregistrate si isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei; au cel putin 1 an de la infiintare (la data depunerii cererii-tip pentru alocarea de fonduri); si-au indeplinit obligatiile de plata a impozitelor catre bugetul de stat si bugetele locale; au incheiat anul fiscal 2006 cu bilant pozitiv si au reinvestit in total sau in parte profitul; nu au aplicat amortizarea accelerata prevazuta in Codul Fiscal, in cazul unor active de tipul celor pentru care acum solicita fonduri etc.
Nu vor fi finantate in cadrul programului activitatile de pescuit, acvacultura si activitatile de procesare si marketing pentru produsele agricole. Transportatorii rutieri nu pot primi nici ei alocatii nerambursabile, daca banii sunt destinati achizitiei de mijloace de transport.

Cumparaturi finantate
Prin acest program se aloca 16% din sumele cheltuite din profit in 2006 (dar nu mai mult de 100 mii lei), pentru cumpararea de active corporale si necorporale, achitate integral si puse in functiune in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2006. In categoria activelor corporale intra: echipamentele tehnologice (masini, utilaje, instalatii de lucru), computere si echipamente periferice ale acestora. Activele necorporale sunt reprezentate de brevete, drepturi de autor, licente, marci de comert sau de fabrica, programe informatice. Agentii economici sunt obligati sa mentina investitiile subventionate pentru o perioada de minimum 3 ani. Nu se vor deconta activele cumparate in leasing si nici masinile, utilajele sau computerele second-hand. De asemenea, nu se vor accepta deconturi de cheltuieli prin efectuarea de plati compensatorii intre partile contractante.

Buget total

Autoritatile estimeaza ca vor primi ajutoare de minimis prin acest program, cu respectarea criteriilor Comisiei Europene, circa 400 de firme. Bugetul total alocat pentru 2007 este de 9.600 mii lei, din care 9.580 mii lei vor fi repartizate intreprinzatorilor, iar 20 mii lei vor ramane la dispozitia Agentiei pentru IMM-uri, pentru decontarea cheltuielilor proprii privind implementarea, administrarea, monitorizarea si evaluarea programului (costuri de promovare, cheltuieli materiale si pentru servicii).

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă