17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăA reînceput programul Prima Casă

A reînceput programul Prima Casă

Programul “Prima Casă” în noua lui formă, care presupune împărţirea garanţiei între stat şi bănci, a debutat oficial ieri. BCR  a anunţat că are posibilitatea de acorda credite cu o valoare totală de 1,2 miliarde de euro sumă care, în aprecierea vicepreşedintelui băncii, Oana Petrescu, va ajunge pentru o perioadă de “ un an şi jumătate, doi ani”. Şi alte bănci mari şi-au anunţat intenţia de a participa la noul program şnsă un număr semnificativ de instituţii de credit au ales să lanseze pe cont propriu credite care concurează direct programul “Prima Casă”.

 

Băncile care ar putea urma BCR sunt  BRD, CEC Bank şi Banca Transilvania, toate bănci de top 10 în România. Principalul avantaj al creditelor acordate în programul Prima Casă îl consituie avansul de doar 5%, de cel puţin două ori mai mic decât cel solicitat pentru orice alt tip de credit ipotecar. Principalul dezavantaj este suma maximă limitată la 60.000 de euro.

Cine poate lua credit şi cum

Programul “Prima Casă 4” extinde baza de clienţi eligibili. Astfel, nu mai există limitări în ceea ce priveşte vârsta iar la credit se pot califica şi persoanele care au deja o locuinţă cu o suprafaţă de maximum 50 de metri pătraţi sau care au deţinut o locuinţă mai mare şi au vândut-o.

Primul pas pe care trebuie să îl facă o persoană care doreşte să achiziţioneze o locuinţă prin programul Prima Casă este să vină la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuinţa de care are nevoie. Consilierii BCR îi vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimată preliminară a creditului şi graficul de rambursare.”, arată cei de la BCR.

 Condiţii financiare

 

Evaluarea imobilului costă aproximativ 300 de euro

Solicitantul trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din valoarea imobilului dar şi de un colateral egal cu valoarea a trei rate lunare.

Dobânda este calculată după formula EURIBOR la trei luni+3,75% pentru clienţii cu istoric în relaţia cu BCR şi EURIBOR+3,95% pentru restul.

La un credit de 40.000 de euro luat pe 30 de ani, rata lunaraă se ridică la 219,22 euro la actualul nivel al EURIBOR, conform unui calcul al BCR

Clientul va plăti către Fondul de Garantare un comision anual de 0,49% aplicat la jumătate din valoarea creditului.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă