10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România Liberă8.000 de ceferişti vor fi concediaţi până în 2011

8.000 de ceferişti vor fi concediaţi până în 2011

Pierderile companiilor de cale ferată costă bugetul până la 700 milioane de lei pe an.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) vrea să disponibilizeze între 7.100 şi 8.300 de angajaţi de la societăţile feroviare, ceea ce, împreună cu alte măsuri de reducere a cheltuielilor companiilor va duce la economii de 788 milioane de lei în 2011 faţă de acest an. „O să le prezint sindicatelor acest program, care are şi disponibilizări, dar nu este bătut în cuie, este o propunere. Dacă în discuţiile cu sindicatele vom găsi şi alte soluţii de reducere a cheltuielilor şi creştere a veniturilor o să se diminueze numărul disponibilizaţilor”, a afirmat ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, citat de Mediafax. Berceanu a arătat că pierderile de la calea ferată sunt de circa 600-700 milioane lei anual. “Pierderile de la CFR puteam să le punem în investiţii. Dacă am fi avut aceşti bani pentru reabilitarea căii ferate şi achiziţia de vagoane, încasările ar fi fost mai mari”, a mai spus ministrul.

De unde se taie

Numărul disponibilizărilor variază în funcţie de disponibilitatea partenerilor sociali de a renunţa la unele drepturi, cum ar fi bonurile de masă, ajutoare materiale de Paşte, Crăciun şi Ziua Feroviarului, prime de vacanţă şi autorizaţii şi permise, potrivit Mediafax. Unele dintre aceste drepturi ar urma să fie suspendate pentru anul 2011. Cei mai mulţi disponibilizaţi vor fi la CFR Marfă (între 3.400 şi 4.600 de persoane). Celelalte persoane afectate sunt angajate la CFR Călători (2.075) şi CFR SA (1.630). Măsurile de reducere a cheltuielilor la CFR Marfă vizează economii de 300 mi¬lioane de lei, prin reorganizarea prin absorbţie în CFR Marfă a filialelor SC Întreţinere Reparaţii Locomotive Utilaje şi SC Întreţinere şi Reparaţii Vagoane, compensarea datoriilor pe care le au CET-urile Arad, Govora, Bacău, Braşov, Iaşi către CFR Marfă cu datoriile pe cale le are CFR Marfă către bugetul de stat şi transferul navelor ferry-boat în administraţia Ministerului Apărării Naţionale.
Alte măsuri se referă la eliminarea accizei la motorina consumată în transportul feroviar, valorificarea activelor neperformante, care nu participă la realizarea de venituri, separarea activităţii de vânzare servicii de activitatea postvânzare, reorganizarea subunităţilor de vagoane, închiderea unor puncte de lucru ce îşi desfăşoară activitatea în spaţiile CFR SA sau al altor terţi, conducând la economii din chirii şi utilităţi şi reorganizarea structurii centrale a CFR Marfă.

Mai multe automate de bilete

La CFR Călători economiile urmează a fi de 200 milioane de lei, prin urgentarea programului de introducere în staţii CFR a automatelor de bilete, implementarea unui sistem informatic care să permită monitorizarea alimentărilor de combustibil a locomotivelor, implementarea unui sistem de control al accesului în vagoane al călătorilor posesori de legitimaţie de călătorie şi desfiinţarea unor puncte de lucru.
CFR SA vrea să obţină economii de 287,96 milioane de lei prin reducerea structurilor centrale ale companiei şi ale unităţilor exterioare subordonate direcţiilor de specialitate, continuarea procesului de licitare şi închiriere a liniilor aparţinând infrastructurii feroviare neinteroperabile rămase neadjudecate în etapele de licitaţie derulate anterior (35 de secţii însumând 814,63 km, care prin închiriere aduc economii de 158,1 milioane lei/an), închiderea secţiilor de circulaţie neinteroperabile şi disponibilizarea personalului aferent în cazul secţiilor care nu vor putea fi închiriate şi reducerea cheltuielilor cu lucrări şi servicii în ramurile Linii şi Instalaţii.

 

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă