8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România Liberă385 euro/mp: preţul de referinţă pentru locuinţele de stat

385 euro/mp: preţul de referinţă pentru locuinţele de stat

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a fixat un preţ de referinţă de 385 euro/mp (fără TVA şi ­cheltuieli legate de teren şi utilităţi) pentru locuinţele destinate tinerilor în blocurile construite din fonduri ­publice, potrivit NewsIN.

La acest cost, preţul de referinţă pentru o garsonieră este de 22.330 euro, pentru două camere de 31.185 euro, iar în cazul unui apartament cu trei camere ajunge la 39.270 euro, ceea ce înseamnă valori sub nivelul actual al preţurilor din piaţa imobiliară. Astfel, „construcţia unui bloc de locuinţe pentru tineri în regim de înălţime P + 2-3E + M, cu 60 de unităţi locative şi centrală termică, ar necesita o investiţie de bază totală de 1.822.610 lei (433.955 euro)”, prevede proiectul privind „Standardele de cost pentru lucrările de investiţii finanţate din fonduri publice”, realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, obţinut de agenţia de ştiri NewsIn.
Atenţie! Preţurile nu includ TVA şi nici cheltuielile pentru obţinerea şi amenajarea terenului, pentru asigurarea utilităţilor necesare. Nu sunt acoperite nici costurile de proiectare sau pentru probe tehnologice şi predare la beneficiar.

Ce se contruieşte cu 385 euro/mp?
Imobilul luat ca referinţă de minister are 29 de garsoniere cu o suprafaţă construită de 58 mp, 16 apartamente cu două camere de 81 mp şi 15 apartamente de trei camere de 102 mp. Construcţia este prevăzută cu termoizolaţie pe exterior – plăci de polistiren de 5 cm grosime; zidărie din BCA de 30 cm grosime; acoperiş de tablă tip ţiglă; izolare fonică a compartimentelor interioare cu pereţi de gips-carton de 10 cm şi 12,5 cm şi tâmplărie exterioară – PVC cu geam termopan. La stabilirea costului total „s-au luat în calcul preţurile la nivelul lunii ianuarie 2010 pentru materiale, utilaje şi transport, salariul mediu brut pe ramură comunicat de INS la nivelul anului 2009 pentru manoperă, un profit obţinut de dezvoltator de 5% şi alte cheltuieli indirecte în limita maximă de 10%”, mai este menţionat în raport. Costul total al imobilului include şi „cheltuielile legate de transportul materialelor şi al pământului excavat pe o distanţă de 10 km”. Ministrul de resort, Elena Udrea, vrea să impulsioneze construcţia de locuinţe de stat prin ANL, fondurile necesare urmând să fie obţinute prin vânzarea locuinţelor deja construite către chiriaşi. Totodată, Guvernul are un proiect care vizează construcţia a 25.000 de locuinţe pentru specialiştii care vor să lucreze în mediul rural.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă