19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România Liberă2010 aduce mai puţine locuinţe noi

2010 aduce mai puţine locuinţe noi

Zona de est pare să fie anul acesta cea mai atractivă pentru dezvoltatori. Po­trivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Real Time, cele mai multe ansambluri noi vor fi finalizate în acest an în estul Capitalei. Este vorba de opt complexuri, ceea ce înseamnă 35% din totalul ansamblurilor rezidenţiale ce se vor finaliza în 2010, în scădere faţă de anul trecut cu 33%. În deja celebra zonă de nord, în acest an urmează să fie gata faza a doua a unui proiect de mii de unităţi, precum şi alte ansambluri cu până în 600 de unităţi locative. În total, în nordul Bucureştiului vor fi livrate până la sfârşitul lui 2010 aproximativ 3000 de unităţi locative. Dintre acestea, în jur de 850 sunt goale, ceea ce înseamnă un grad de neocupare pentru locuinţele ce urmează a se livra în 2010 de 30%.

Proiecte noi în 2011 şi 2012
„În 2011 şi 2012 se preconizează finalizarea a doar opt proiecte pe întreaga suprafaţă a Bucureştiului şi fazele doi şi/sau trei a încă nouă proiecte demarate în anii 2005 până în 2008. Din 4800 de unităţi în 2011-2012, 4400 se aşteaptă să se finalizeze în Nord. Astfel, va creşte gradul de neocupare pe zonă până la aproximativ 50%, dacă nu vor apărea schimbări în viaţa economică ce vor avea ca urmări stimularea achi­zi­ţiilor de locuinţe”, reiese din raportul Real Time. Cel mai mare grad de neocupare rămâne în zona de nord dat fiind faptul că aici predomină locuinţele înca­drate în clasa de lux, acesta fiind cel mai afectat segment al pieţei rezidenţiale, şi asta în ciuda faptului că dezvoltatorii au scăzut preţurile până la 50% pentru une­le oferte.

Proiecte imobiliare anulate sau amânate
În prezent, nu se mai anunţă lansarea altor proiecte imobiliare în perioada următoare, în schimb s-au înregistrat anula­rea/amâna­rea pe perioade nedeterminate a mai mult de 13.000 unităţi din 37 de ansambluri sau fazele următoare a unor proiecte finalizate sau în curs de finalizare, se mai arată în studiul Real Time. Cum era de aşteptat, cele mai multe renunţări s-au înregistrat în zona de nord.
„Considerăm o măsură potrivi­tă luată de dezvoltatori având în vedere numărul mare de disponibilităţi pe zona şi mişcarea foarte lentă a cererii. Comparativ cu dimensiunea zonei centrale, 2000 de unităţi anulate se pot compara cu procentul de renunţare pentru zona de nord”, susţin specialiştii Real Time.
Numărul mare de unităţi anulate în partea de Est apare din cauza planurilor iniţiale de a ridica adevărate cartiere în zonele limitrofe ale Bucureştiului. Având în vedere lipsa infrastructurii de transport, drumuri, facili­tăţi – şcoli, magazine etc., succesul acestora era îndoielnic, având în vedere că cei interesaţi să cum­pere vizează locuinţe care să le ofere un anumit confort.

Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă