20.8 C
București
miercuri, 5 iunie 2024
AcasăInvestigații România Liberă13 cu noroc: randament mediu la Pilonul II

13 cu noroc: randament mediu la Pilonul II

» Pilonul II de pensii facultative obligatorii le-a adus participantilor aproape 13% randament mediu ponderat de la lansare; in prima jumatate a acestui an, randamentul pietei a fost putin peste 7%.

Asociatia Pietei (APAPR) afirma ca este cel mai performant pilon din Europa, iar rezultatele primului semestru il plaseaza printre cele mai performante din lume. Aproape de 7% in primul semestru a fost si Pilonul III, care insa are o medie mai slaba in ultimul an.
Pilonul II a mizat covarsitor pe titluri de stat si obligatiuni, instrumente cu riscuri scazute si cu randamente rezonabile, in conditiile agitate de pe piata de capital. Expunerea pe actiuni a crescut spre 4%, aproape de nivelul din septembrie 2008, inaintea valului corectiv din toamna. Revenirea pe actiuni a inceput in martie, o data cu declansarea consistentului raliu de pe pietele bursiere, dar ponderea este inca injumatatita fata de iunie 2008. Cea mai buna crestere a valorii unitare a activului net (VUAN) vine, in ultimul an, de la ING, cu peste 18%. Pentru vicecampion, batalia se da in zecimi de procent, iar aspirantii sunt AIG (14,7%), AZT (14,05%) si Vital (14,00%).
Pilonul III ramane preferatul adultilor, iar tabloul ce arata structura participantilor este un prim indiciu despre bunastarea viitoarei generatii de pensionari (investitorii care au acum 30-40 de ani).

Un investitor din patru (24%) provine din industria financiara, proportie explicabila, daca ne gandim la gradul mai ridicat de familiarizare al angajatilor din acest sector cu mecanismele investitionale specifice pietelor de capital.
Cel mai puternic argument al prezentei majoritare este insa nivelul castigurilor. Statistic, industria intermedierilor financiare (banci, asigurari) este cea mai bine platita din economie. Datele oficiale arata o medie a castigurilor de peste doua ori si jumatate mai mare decat media nationala. Cu o medie de aproape 900 euro lunar, angajatii isi pot permite sa economiseasca mai mult si devin mai usor clientii fondurilor de pensii facultative. Putem banui ca si nivelul contributiilor este mai consistent; daca adaugam ca si contributia la pensia obligatorie este proportional mai mare, putem intui de pe acum cine vor fi cei mai relaxati pensionari peste
20-30 de ani, mai ales daca fondurile in care sunt plasati banii reusesc sa obtina anual randamente bune.

Extrema cealalta, cu cei mai putin participanti, coincide si cu cea mai prost platita categorie statistica. Mai putin de 1.000 de angajati (0,38%) din hoteluri si restaurante au investitii in pilonul facultativ (probabil, cei din functii executive). Media sectorului este la jumatate din media nationala, cu mai putin de 200 euro declarati si inregistrati oficial.
In statistici e foarte greu de imaginat o contributie facultativa la pensie.  
Bugetarii sunt unul la zece participanti. Statistica salariala arata ca administratia publica si educatia sunt cu lefurile putin peste media nationala, iar sanatatea publica – usor sub. Ca numar, ar fi deci in jur de 17.000 investitori bugetari, cam 1,2% din numarul total al salariatilor din acest sector.  

In ce se duc banii Pilonului III? Ca si la Pilonul II, covarsitor in plasamente conservatoare. Aproape 60% sunt in titluri de stat. Daca punem si obligatiunile romanesti si straine (municipale, corporative), proportia creste spre 90%, usor mai scazuta decat in cazul Pilonului II. Proportia obligatiunilor municipale este dubla – peste sapte procente –, la fel ca aceea a actiunilor. Desi in primul semestru din 2009 au marit expunerea pe actiuni, administratorii au pastrat totusi o structura foarte conservatoare a portofoliilor. In iunie, de exemplu, cei mai activi cumparatori de actiuni au fost administratorii fondului facultativ AZT Vivace. In ceea ce priveste performantele, doua dintre cele 11 fonduri active au randamente negative: Eureko, cel mai "tanar", si OTP Strateg. "Veteranii" sunt insa pe plus, iar liderii, doi frati portocalii (ING Optim si Clasic), s-au desprins binisor cu 20,5%, respectiv 17,4% cresteri ale valorii unitare a activului net (VUAN).

Cele mai citite

Jaqueline Cristian și Anca Todoni, în optimile turneului WTA Bari

Jucătoarele române de tenis Jaqueline Cristian și Anca Todoni s-au calificat în optimile de finală ale turneului WTA 125 de la Bari, după ce...

Jaqueline Cristian și Anca Todoni, în optimile turneului WTA Bari

Jucătoarele române de tenis Jaqueline Cristian și Anca Todoni s-au calificat în optimile de finală ale turneului WTA 125 de la Bari, după ce...

BEC ia măsuri împotriva celor care vor filma sau fotografia buletinul de vot

Biroul Electoral Central a adoptat marți, 4 iunie, o hotărâre privind unele măsuri de conștientizare a interdicției alegătorilor de a fotografia sau filma, prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă