Zona euro a depășit America în creștere economică

Creşterea economică în zona euro a fost în anul 2017 de 2,5%, cea mai mare din ultimii zece ani, comparativ cu o estimare de 2,3% în Statele Unite.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 31.01.2018 - 23:24

Potrivit datelor Oficiului pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat), Produsul Intern Brut al statelor zonei euro a avut o creştere de 2,5% în anul 2017, cea mai mare înregistrată începând din 2007 până acum. La nivelul întregii Uniuni Europene, creşterea economică a fost de 2,6% în 2017.

PIB-ul Franţei a crescut cu 1,9% în 2017, iar cel al Spaniei cu 3,1%. Creşterea economică a Germaniei este estimată la 2,2% în 2017.

Comparativ, economia Statelor Unite a crescut, potrivit estimărilor, cu doar 2,3% în primul an de mandat al preşedintelui Donald Trump.

Potrivit majorității analiștilor, perspectivele pentru anul 2018 continuă să rămână bune. După anii de declin sau de stagnare urmați de criza datoriilor suverane, zona euro pare să fi devenit din nou, cu contributia fundamentală a politicii monetare expansive a BCE, un pilon al economiei mondiale.

Însă, economia Marii Britanii va crește într-un ritm mai lent după ieșirea din UE, indiferent de înțelegerile pe care le-ar face cu Bruxellesul, continuarea acceptării regulilor pieței unice, negocierea unei înțelegeri de comerț liber sau părăsirea UE fără nicio înțelegere. 

În acest caz, au fost analizate doar opțiunile imediat disponibile, fără a se lua în calcul efectele unui acord special, care ar acoperi servicii comerciale și financiare, scenariul preferat al Guvernului britanic.

Comentarii