Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Zimbabwe: Robert Mugabe va fi înmormântat la monumentul eroilor

Robert Mugabe va fi îngropat la 'Câmpul Eroilor', un monument naţional din capitala Harare, aşa cum îşi dorea guvernul, a declarat un purtător de cuvânt al familiei, conform AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 13.09.2019 - 18:53

'Da, confirm', a declarat presei unul dintre nepoţii defunctului, Leo Mugabe, după mai multe zile de tensiuni între autorităţi şi familie, care ar fi preferat ca fostul preşedinte să fie înmormântat în satul său. 'Ei (şefii tradiţionali - n.r.) s-au pronunţat. Au spus că înmormântarea va avea loc la 'Câmpul Eroilor', iar acum trebuie să aşteptăm detaliile (...) pentru a şti dacă ceremonia va fi privată sau publică', a adăugat Mugabe.

Purtătorul de cuvânt al familiei nu a precizat la ce dată va avea loc înmormântarea. Robert Mugabe a murit la 6 septembrie la vârsta de 95 de ani într-un spital de lux din Singapore, unde venea pentru îngrijiri medicale de mai mulţi ani. Corpul său neînsufleţit a fost repatriat miercuri la Harare cu mare pompă, pentru o serie de ceremonii de omagiere, între care şi funeralii naţionale prevăzute sâmbătă pe uriaşul stadion naţional al sporturilor din capitală, în prezenţa a numeroşi şefi de stat africani. Locul înmormântării sale a fost subiect de tensiuni între familia sa şi guvern, în conflict de la lovitura de forţă a armatei care, în noiembrie 2017, a spus capăt celor 37 de ani de conducere a lui Robert Mugabe.

Joi, Leo Mugabe a anunţat iniţial că unchiul său va fi înmormântat în satul său, conform dorinţei unei părţi a familiei sale şi a unor şefi tradiţionali. De la căderea de la putere a lui Robert Mugabe, relaţiile fostului preşedintele şi ale familiei sale cu succesorul său, Emmerson Mnangagwa, un apropiat căzut în dizgraţie pe care Mugabe l-a calificat drept 'trădător', sunt proaste. În noiembrie 2017, armata l-a împins spre ieşirea de la putere după decizia sa de a-l demite pe Mnangagwa, pe atunci vicepreşedinte, la insistenţa soţiei sale, Grace, care râvnea atunci tot mai deschis succesiunea soţului său nonagenar.

Comentarii

loading...