8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalViitoarele armate vor fi complet echipate și pregătite

Viitoarele armate vor fi complet echipate și pregătite

Guvernele occidentale sunt pregătite. De la atacul total al Rusiei asupra Ucrainei, Germania a promis că va cheltui 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei sale, sporind stocurile de apărare, notează Reuters.

Generalul de vârf al Germaniei consideră că forțele sale armate sunt „mai mult sau mai puțin slăbite” după ce ani de zile au fost retrogradate din cauza priorităților de cheltuieli. Asta se schimbă rapid. Noul cancelar Olaf Scholz a alocat 44 de miliarde de euro pentru avioane de luptă și muniție. Colegii NATO urmează exemplul. Polonia cumpără drone MQ-9 Reaper, iar Marea Britanie plătește 700 de milioane de dolari pentru un sistem de apărare al SUA. Analiștii Jefferies consideră că alianța occidentală trebuie să plătească o sumă colectivă de 62 de miliarde de euro pe an pentru a-și îndeplini cerințele de cheltuieli pentru apărare egale cu 2% din PIB.

Cu amenințări care variază de la război cibernetic la asalt nuclear până la invazia terestră de modă veche, armatele au nevoie de o gamă largă de tehnologie, hardware și personal instruit. Statele Unite ale Americii, puterea militară preeminentă a lumii, folosesc 10% din bugetul său pentru apărare și are 2,3 milioane de oameni. Alinierea acestui lucru cu America ar necesita 14 miliarde de euro în plus, presupunând un salariu mediu de 37.000 de euro, conform calculelor Breakingviews.

Avioanele, rachetele și dronele sunt, de asemenea, cruciale. Germania a comandat deja 35 de avioane de luptă americane F-35, fabricate de Lockheed Martin, pentru a înlocui vechile sale avioane de luptă Tornado. Cotele contractorilor de apărare precum Lockheed și Rheinmetall, precum și BAE Systems din Marea Britanie, Thales din Franța și Leonardo din Italia, au crescut cu între 22% și 73% de la invazia rusă. Pe baza marjelor EBITDA, câștigurile implică faptul că cele cinci companii vor obține venituri anuale suplimentare de aproape 20 de miliarde de dolari, conform calculelor Breakingviews.

Investiția în mai multe arme nucleare pare, de asemenea, probabilă. Marea Britanie cheltuiește 2 miliarde de lire pe an pentru a-și menține flota de submarine nucleare Trident. Înlocuirea acestuia ar costa peste 200 de miliarde de lire sterline, potrivit Campaniei pentru Dezarmare Nucleară. Acest lucru funcționează în favoarea unor companii precum Lockheed Martin, care produce un F-35 capabil să poarte arme nucleare.

După pandemie, pacificatorii au presupus că bugetele militare vor face loc pentru creșterea cheltuielilor de sănătate și sociale. Putin a doborât astfel de speranțe.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă