Captură Video - Protest, Bielorusia, 11 octombrie 2020

VIDEO Poliția din Belarus reprimă protestele și reține zeci de protestatari

Forțele de securitate din Belarus au reținut duminică zeci de protestatari și au folosit forța, inclusiv tunuri de apă și bastoane, pentru a despărți mulțimile care cereau noi alegeri prezidențiale, au arătat filmările TV.

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

Actualizat: 12.10.2020 - 23:41

Filmările publicate de presa locală au arătat că polițiștii purtau cagule negre,târându-i pe protestatari în dube negre nemarcate și bătându-i cu bastoanele la un miting care a atras mii pe străzile capitalei Minsk.

 

O secvență a arătat o dubiță a poliției care dezlănțuia un jet puternic de apă dintr-un tun în mulțimi, împingându-i vizibil înapoi.

 

 

Bielorusia, o fostă republică sovietică strâns aliată cu Rusia, a fost zguduită de proteste și greve de stradă de când autoritățile au anunțat că liderul veteran Alexander Lukașenko a câștigat un nou vot în 9 august.

De atunci, oamenii au ieșit în stradă în fiecare săptămână pentru a cere ca Lukașenko să demisioneze și să permită organizarea de noi alegeri.

Lukashenko, fost manager de fermă colectivă care a fost la putere încă din 1994, neagă că victoria sa ar fi fost rezultatul înșelăciunii.

Forțele de securitate au reținut peste 13.000 de persoane în timpul unei represiuni post-electorale, dintre care unele au fost eliberate ulterior.

 

Principalii adversari politici ai lui Lukașenko sunt fie în închisoare, fie au fugit în străinătate.

 

Violența de duminică a urmat unei întâlniri pe care Lukashenko a ținut-o sâmbătă într-o închisoare de la Minsk cu liderii opoziției reținuți, un eveniment neobișnuit care i-a determinat pe unii activiști de opoziție să creadă că se pregătește să facă concesii.

Într-o concesiune rară, două persoane care participaseră la întâlnirea cu Lukașenko - omul de afaceri Yuri Voskresensky și Dmitry Rabtsevich, directorul biroului din Minsk al producătorului de software PandaDoc - au fost eliberate duminică târziu, a informat televiziunea de stat din Belarus.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada au impus sancțiuni împotriva unui șir de înalți oficiali din Belarus acuzați de fraude și abuzuri ale drepturilor omului în urma alegerilor prezidențiale.

Liderul opoziției Sviatlana Tsikhanouskaya, care se află acum în Lituania, a cerut noi alegeri și eliberarea tuturor deținuților politici.

„Vom continua să mărșăluim în mod pașnic și persistent și vom cere ceea ce este al nostru: noi alegeri libere și transparente”, a transmis duminică Tsikhanouskaya.

 

Comentarii