10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalVIDEO: Indonezia interzice exporturile de ulei de palmier

VIDEO: Indonezia interzice exporturile de ulei de palmier

Indonezia, principalul producător mondial de ulei de palmier, a anunțat vineri că intenționează să interzică exporturile celui mai utilizat ulei vegetal.

Indonezia a anunțat vineri că intenționează să interzică exporturile de ulei de palmier, o măsură șocantă luată de cel mai mare producător mondial de ulei de palmier care ar putea pune probleme și mai mari inflației alimentare mondiale.

Într-o transmisiune video, președintele indonezian Joko Widodo a declarat că dorește să asigure disponibilitatea produselor alimentare în țară, după ce inflația alimentară globală a urcat la un nivel record după ce Rusia a invadata Ucraina, principalul producător de culturi.

Oprirea livrărilor de ulei de gătit și a materiei prime, utilizate pe scară largă care se regăsesc în produse ce variază de la prăjituri la produse cosmetice, ar putea crește costurile pentru producătorii de alimente ambalate la nivel global.

Aceasta ar putea forța guvernele să aleagă între utilizarea uleiurilor vegetale în alimente sau pentru biocombustibil.

Indonezia reprezintă mai mult de jumătate din aprovizionarea globală cu ulei de palmier.

Din 2018, țara a încetat să mai elibereze noi autorizații pentru plantațiile de ulei de palmier, deseori acuzate de despăduriri și de distrugerea habitatelor unor animale pe cale de dispariție, cum ar fi urangutanii.

Prețurile globale ale uleiului de palmier brut, pe care Indonezia îl folosește pentru uleiul de gătit, au urcat la maxime istorice în acest an, pe fondul creșterii cererii și al producției slabe a producătorilor de top.

Malaezia – al doilea exportator mondial de ulei de palmier – este, de asemenea, puțin probabil să acopere deficitul, deoarece se confruntă cu un deficit de producție din cauza unei penurii de forță de muncă provocată de pandemie.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă