23.6 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăInternaționalVIDEO: India interzice exporturile de grâu - Prețurile vor crește considerabil

VIDEO: India interzice exporturile de grâu – Prețurile vor crește considerabil

India a anunțat sâmbătă că va interzice exporturile de grâu, în condițiile în care prețurile interne au crescut vertiginos.

India a interzis sâmbătă exporturile de grâu, în timp ce un val de căldură toridă a redus producția, iar prețurile interne au atins un nivel record.

Secretarul pentru Comerț, B.V.R. Subrahmanyam, a declarat reporterilor că țara va permite în continuare unele exporturi pentru a îndeplini contractele existente și pentru a sprijini țările cu nevoi de securitate alimentară.

“În numele interdicției, direcționăm comerțul într-o anumită direcție. Nu dorim ca grâul să ajungă, în mod nereglementat, în locuri unde ar putea fi fie tezaurizat, sau să nu fie folosit în scopul pentru care sperăm că va fi folosit, și anume pentru a satisface nevoile alimentare ale națiunilor și persoanelor vulnerabile.”

Oficialii au declarat în cadrul conferinței de presă de la New Delhi că planul nu este de a interzice exportul de cereale pentru totdeauna și că regula ar putea fi revizuită ulterior.

Măsura vine la doar câteva zile după ce India a declarat că țintește livrări record de grâu de 10 milioane de tone în acest an.

Al doilea mare producător mondial de grâu a profitat de o revenire globală a prețului grâului de la invazia Rusiei în Ucraina.

Acesta a exportat o cantitate record de 7 milioane de tone de grâu în anul fiscal până în martie – o creștere de peste 250% față de anul precedent.

Deși India nu este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume, cumpărătorii globali s-au bazat pe livrările din această țară după ce livrările din Ucraina și din regiunea înconjurătoare a Mării Negre s-au prăbușit.

Analiștii spun că interdicția ar putea acum să scumpească alimentele, având în vedere oferta deja redusă, ceea ce ar afecta în special consumatorii săraci din Asia și Africa.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

LIVE/ Iranul a lansat atacul asupra Israelului

Iranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului. Peste 200 de drone și rachete au fost trimise, majoritatea fiind interceptate de sistemul de...

Rusia – Ucraina, ziua 760. Congresul Mondial al Ucrainenilor se desfășoară la București

Congresul Mondial al Ucrainenilor se desfășoară la București, la Palatul Parlamentului, în perioada 12 - 15 aprilie 2024. La ceremonia de deschidere, din data de...

După atacul Iranului asupra Israelului, “România este alături de Israel”, anunță Nicolae Ciucă

"România este alături de Israel și poporul israelian", anunță președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, în urma atacului Iranului asupra Israelului. "România este alături de Israel...
Ultima oră
Pe aceeași temă