31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăInternaționalVIDEO - Guatemala, spectacol periculos al vulcanului Fuego. Se înregistrează 7 şi...

VIDEO – Guatemala, spectacol periculos al vulcanului Fuego. Se înregistrează 7 şi 9 explozii pe oră

Acestea emană în atmosferă o coloană de groasă de cenuşă gri până la 4.800 de metri înălţime, a informat luni o sursă oficială citată de EFE.

Potrivit buletinului difuzat de Institutul Naţional de Seismologie, Vulcanologiei, Meteorologie şi Hidrologie (Insivumeh), coloana de cenuşă se deplasează spre vest şi sud-vest la o distanţă de 20 de kilometri.

Exploziile generează tunete moderate şi puternice cu unde de şoc şi zgomote de degazificare, iar noaptea se pot observa şi emanaţii incandescente la o înălţime de 300 de metri deasupra craterului, care produc avalanşe slabe sau moderate.

Deocamdată, au fost raportate căderi de cenuşă deasupra comunităţilor Panimache I şi II, Morelia, Santa Sofía, El Porvenir sau la Finca Palo Verde.

Un alt vulcan activ, Santiaguito, situat în departamentul Quetzaltenango, înregistrează o degazificare abundentă deasupra craterului şi explozii care aruncă trâmbe de cenuşă la 3.200 de metri înălţime deasupra mării.

Al treilea vulcan, Pacaya, prezintă fumerole albe deasupra craterului Mackenney care se îndreaptă spre sud-vest şi un flux de lavă care se scurge pe o lungime de 250 de metri.

Fuego şi Santiaguito, alături de Pacaya, având o înălţime de 2.252 de metri şi situat în departamentul Escuintla, sunt cele trei conuri active, dintr-un total de 32 de vulcani pe care îi are Guatemala, potrivit https://www.agerpres.ro/planeta/2018/04/16/vulcanul-fuego-din-guatemala-inregistreaza-intre-7-si-9-explozii-pe-ora–91460.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă